top of page
Keresés

MERÍTÉS-DÍJ 2023 | GYERMEKIRODALOM | TOP10

Ismét eltelt egy év, holnap pedig gyereknap lesz, így nem is lehetne jobb alkalmat találni arra, hogy felfedjük a 2023-as Merítés-díj gyermekirodalmi kategóriájának Top 10-es listáját. Amint a beharangozókban is láthattátok, idén is nagyon változatos és színvonalas könyvekkel leptek meg minket az írók. A teljes listát itt tudjátok böngészni. A végül kialakult top 10-ben korosztályok és műfajok alapján is egy sokszínű listát sikerült összehoznunk, reméljük, mindenki talál magának kedvére valót benne.


Nézzük is tehát az idei listát:


Bojti Anna könyve nem csak egy sima mesekönyv, hanem egy izgalmas kalandokkal, logikai fejtörőkkel teli játékkönyv, ahol az olvasóra van bízva, hogyan fedezi fel Csend apó kertjét és oldja meg a rejtélyt.

@csgabi nagyon lelkesen így értékelte: "Igen, igen és igen. Ilyennek kell lennie egy jó, gyerekeknek íródott szabadulókönyvnek. A Pagony Kiadó részéről remek döntés volt, hogy Bojti Anna megjelenik náluk, a legjobb helyen ahhoz, hogy eléggé hangsúlyt kapjon ezeknek a könyveknek a nagyszerűsége."

@PTJulia szerint ez a kötet "A sorozat talán leghátborzongatóbb része. (…) A feladatok ötletesek, az állatok különlegesek, a végkifejlet megható. S a gyerekek által (az olvasó által) választható megoldások mindegyike szép és igaz. És logikus."


Czernák Eszter könyvében rövid meséken keresztül ismerkedhetnek meg a legkisebbek a körülöttünk lévő világgal és az állatvédelem fontosságával.

@Honey_fly így írt róla: "Mindig nagyra értékelem, ha kisebb gyerekeknek születnek igényes kiadványok. Ez a mesekönyv egyrészt gyönyörűen illusztrált, másrészt a mesék életszerűek, és közben nagyon kedvesek is. Különösen szép ahogyan Panka és a nagypapája közti viszonyt megismerhetjük. A szöveg maga is jó. Választékosan és egyben érthetően szól a 2-5 éves korosztályhoz."

@krlany-t is meggyőzte a könyv: "Természetismeret és állatvédelem, mindez nagypapa kertjében, ami több állatnak ad otthont, mint egy állatkert, csak egy kicsit oda kell figyelni rájuk. Évszakonként megfelelő tennivalók, hogy harmóniában tudj élni a körülötted lévő világgal: bogárhotel, téli madáritatás, gyíkvár, madárodú, békamentés, süni téli kuckó… Óvodásoknak remek rövid történetek. Jobban tetszett, mint az előző kötet."


Egyre több segítő könyv jelenik meg a gyermekkönyvek között is, idén kimondottan sok ilyen típusú mesével találkozhattunk. Az egyik kiemelkedő darab Gimesi Dóra könyve, amely nagyon finoman mutatja be, hogy milyen is egy túlérzékeny kislány szemszögéből a világ.

@meseanyu szerint: "Nagyon szép történet egy különleges kislányról, aki mássága miatt egy kicsit a peremre szorul, de a könyv végére talán megtalálja a helyét a világban, meg tudja mutatni a környezetének, hogy mik az értékei. Tetszett a tengerbiológiai háttér is, és a csodás képek, amelyek nagyon hangulatossá tették a kötetet."

@Tarja_Kauppinen pedig kiemeli, hogy: "A tanulság az elfogadás, ami azt jelenti, hogy tekintettel vagyunk egymásra. Amit az egyik imád, attól a másik kimenekül a világból. Nem ugyanazokat a dolgokat szereti mindenki, és nem ciki kimenekülni a világból még olyan dolgoktól sem, amiket a többség kedvel."


Kertész Erzsi sorozatában a Göröngyös úti iskola újabb és újabb tanulóit ismerhetjük meg, és szembesülhetünk vele, hogy egy kisiskolás gyerek is mennyi problémával küzdhet.

@PTJulia úgy véli, ez: "A Göröngyös úti suli eddig legjobb kötete – szerintem. A csúfolódásról, bántásról szól, amiről kiderül, hogy sajnos mindenütt előfordul…Kertész Erzsi eszméletlen profizmussal nyúlt a témához; olyan szinten mutatja be a téma minden szemszögét, hogy akár a történet olvasása önmagában is elkezdhet egy gyógyulási folyamatot az érintett kis olvasóban."

@Juca a könyv tanulságaként kiemeli: "Véleményem szerint az egyik fontos mondanivalója a könyvnek, hogy ne tartsuk magunkban ezeket a sérelmeket. Próbáljuk meg kibeszélni magunkból azokkal, akik szeretnek, támogatnak minket, mert tanáccsal is elláthatnak, segíthetnek a probléma megoldásában."


A kategória tavalyi abszolút győztese idén egy állatmesével került fel a listánkra. Bár elsőre hétköznapi mesének tűnik az állattartásról, de ennél sokkal mélyebb mondanivalója van a történetnek.

@krlany így írt róla: "Cirka egy menhelyes kutyus, akit pici kölyökkorában találtak egy dobozban, és akit Gazdi örökbefogadott. Cirka pedig egy kóbor, utcamacsek, akit Gazdi megmentett és hazavitt. Ők hárman tanulják egymást, az együttélést, az érzéseiket. ˙(…)Szeretet, barátság, odaadás, és sok-sok információ a történetbe ágyazva a felelős állattartásról."

@Tarja_Kauppinan a mese tanulságára hívja fel a figyelmet: "Ez a könyv elsősorban arról szól, hogy mindennek oka van, senki sem véletlenül viselkedik vagy gondolkodik úgy, ahogy. (…)Sok idő, türelem és erőfeszítés kell a rossz tapasztalatok és a bizalmatlanság enyhítéséhez, hogy valódi természetü(n)k kibontakozhasson.˙(…) Életszerű, tartalmas könyv, mely túlmutat egy egyszerű, állatos mesén."


Rádai Andreának ez az első mesekönyve, amely olyan remekül sikerült, hogy egyből elnyerte a zsűri tetszését, hiszen egy kalandos, vicces, fantáziadús meseregényről van szó, amely bizony felnőtt fejjel is letehetetlen. A történet onnan indul, hogy Mimi Szibériába utazik a tündérkeresztanyja esküvőjére, ahol azonban nem várt fordulatot vesznek az események.

@dtk8 szerint is: "Kellően mesés, kicsit a trimágus kupa jutott róla eszembe, hogy egy nagy össznépi varázsrendezvényre összegyűlnek a népek, az olvasó meg csak kapkodja a fejét. A bonyodalom nem halálos szerencsére. És kezdetét veszi a kaland az orosz tajgán, nem is tudom, hogy ki volt a kedvencem, az irodalmi ihletettségű tolmács toll vagy a tyukevói serpenyős asszonyok, akik bűnözőket hatástalanítanak."

@csgabi is csak jót írt a könyvről: "Szerettem a szereplőket, és nemcsak a főszereplőket, de a mellékszereplők mindegyikét is, olyan élesen, részletesen láttatta őket az író. A történések kézzelfogható távolságra kerültek, a szöveg humora pedig levett a lábamról. (…)Pont a megfelelő mennyiségű humort csempészte bele Rádai Andrea a mesébe, ami olvastatta magát, számomra letehetetlenül."


Bibliai történetek újrafeldolgozásával minden évben találkozhatunk a gyermekkönyvek között. Nem egyszerű ezekről újat mondani, de idén akadt egy olyan könyv, amelynek sikerült. Simonyi Cecília szintén elsőkönyves íróként került fel a listára, egy olyan könyvvel, amelyben igazán csodásan meséli újra Noé történetét.

@krlany: "Egy ősrégi untig ismert sztori igen szép és költői leírása. Manapság, amikor a kirekesztések és hibáztatások korát éljük, ha másért nem (de, másért is), de legalább a szivárvány miatt olvasd el."

@Tarja_Kauppinen pedig kiemeli, hogy a könyv: "Rávilágít például arra, hogy milyen cefetül nehéz egy túlzsúfolt helyen összezárva élni, úgy, hogy kevés a hely, a kaja, a légtér, a minden. Rávilágít arra, hogy a közelgő világkatasztrófa – bármi légyen is – nem hit kérdése. Ugyanúgy be fog következni akkor is, ha kételkedünk benne, vagy igyekszünk nem gondolni rá, mert az kellemetlen. Emberi arcot ad a bibliai alakoknak, oly módon, hogy ráébredünk: akár mi is lehetnénk."


Tasi Katalinnak már több gyermekkönyve is megjelent, de ez az első verseskötete. Bár nem a megszokott rímes versformát hozza, de az egész könyv nagyon lírai, amely az illusztrációkkal együtt egy igazi kis ékszerdoboz.

@meseanyu-t elvarázsolta a könyv: "Csodás hangulatú, nagyon kedves könyv egy kislány mindennapjairól, töprengéseiről, családról, barátságról, iskoláról. Szeretem az ilyen filozofikus gyermekverseket, amelyekben azért ott a játékosság is. Egy olyan világ tárul elénk a kötetben, ahol vannak gondok, rossz dolgok is, de azért mégis védett, megnyugtató, a gyűrődéseket elsimító az egész végkicsengése. A rajzok is szuperek, színesek, kifejezőek."

@krlany pedig így ír róla: "Én ebbe a kötetbe beleszerettem, és pont. És nem csak Szimonidesz Hajni miatt, akinek az illusztrációiért rajongok (és nyomatom is van tőle, meg képeslapom, meg könyvjelzőm, meg határidőnaplóm), hanem a szövegért is oda vagyok, mely „egy szépen fűzött nyaklánc” és tele van repülős pillanatokkal."


Tóth Krisztina munkássága nagyon sokrétű, gyakran ír gyerekeknek is. Idén ő is megörvendeztetett minket egy segítő könyvvel, amely nem egyetlen témára fókuszál, hanem minden mese más kérdést boncolgat.

Ahogy @krlany is leírja: "Ez a kötet legalább olyan sokszínű, mint a világ, amelyben élünk. 12 mese, és mindegyik egy érzékeny témát dolgoz fel a gyerekek számára is érthető és befogadható módon."


@katen-t is nagyon meggyőzte a könyv: "Örülnék nagyon, ha mostantól, ha valaki segítőt ír, ez lenne a mérce. Hogy legalább ilyet. Van itt aztán minden: down kór, vak, cigány, végtaghiány, éjszakai bepisilés egy táborban, elpusztult háziállat – nehezebbnél nehezebb, de fontos témák, amikről kell sajnos beszélni, de hogyan? Hát így. Végtelenül kedvesen, gyönyörű, álomszerű mesékbe ágyazva, megoldást, könnyebséget hozva."


Vibók Ildi igen termékeny író, minden évben több gyermekkönyve is megjelenik. Könyvei amellett hogy igen tanulságosak, a humort sem nélkülözik. Az idei könyvei közül már a beharangozóban is ajánlottunk párat, de végül a Furi volt az, amelyik a legjobbak közé is bekerült. Már a címe is sejteti, hogy a főszereplő itt sem egy átlagos gyerek.

@Juca is kiemeli, hogy ez: "Érzékenyítő mesekönyv. Vannak, akik annyira ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz, hogy nem tudják elfogadni a változást, vagy csak nagyon nehezen. A mese arról szól, hogy ez teljesen rendben van így, de megmutatja azt is, hogyan találhatnak a változásban is örömöt. Minden fejezet végén kérdéseket találunk, amelyek még inkább ráhangolják a gyerekeket az adott témákra."


@meseanyu véleménye szerint pedig: "Nagyon szórakoztató és hasznos könyv. A végére maradt, pedig az egyik legjobb az idei mezőnyben. Jók a sztorik, a szituációk, amiket bemutat a könyv szerintem sok kisgyerek életében előjönnek, a köszönéses pl. nekem is nagyon ismerős volt kiskoromból. Furi roppant szimpatikus és vicces, Anya csodálatosan türelmes, Tócsa bácsi kedves és bölcs, és minden furcsasága ellenére Lackó is nagyon szerethető kisfiú."


Ez lenne tehát az idei gyermekirodalmi TOP 10, olvassátok el ti is a könyveket és szavazattok a közönségszavazáson a legjobbra.


A listát összeállító zsűri tagjai voltak, ezúton is köszönöm a munkájukat:


Karcgazda: Boglárka_Madar



464 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page