top of page
Keresés

Gyermekirodalom 2022 - A kimaradók I.

A Merítés-díj szépirodalmi kategóriájának beharangozói és legjobb tíz könyvének kihirdetése után hamarosan megismerhetitek a gyermekirodalmi kategória top10-es listáját, előtte azonban arra teszünk kísérletet szerkesztőtársaimmal, hogy három napon át három karcban bemutassuk nektek azoknak a köteteknek egy részét, amik nem jutottak be a legjobbak közé.



Szoros volt a küzdelem ebben az évben (is), hiszen jobbnál jobb könyvek kerültek elénk a 2021-es termésből, és – ahogy az már lenni szokott – minél többet olvastunk, annál nehezebb lett a dolgunk. Persze azt senki nem állította soha, hogy könnyű a zsűritagok élete. :-)

Most tehát a legjobb tíz könyv listájáról éppen csak lecsúszott kötetekkel szeretnélek megismertetni benneteket. A tízes lista kialakulása hiába örömteli nekünk, azért szomorúsággal is jár, éppen a kicsivel lecsúszott könyvek miatt.


Boldizsár Ildikó neve sokaknak csenghet ismerősen, hiszen évek óta jelennek meg gyermekkönyvei. A Naphegy Kiadó gondozásában, A lány/fiú, aki... sorozat részeként 2021-ben látott napvilágot A fiú, aki felfedező akart lenni című kötet, melynek főhőse Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudós, könyvtáros, a tibetológia megalapítója, a tibeti-angol szótár megalkotója.

A nagyenyedi iskolában a legjobbak közé tartozott. Tanárai szelíd, becsületes és szorgalmas tanulónak tartották, diáktársai pedig erős akaratú, szerény fiúnak, aki kitűnő megfigyelő- és emlékezőtehetségével emelkedett ki közülük. – az idézett részből kibontakozik előttünk egy – már gyermekkorában is – kiemelkedő személyiség fiatalkori képe. Mindehhez pedig ne feledjük, hogy az ő gyermekkora az 1700-as évek végére esett, amikor az élet sokkal több nehézséget támasztott az emberek elé.

Eddig nem volt példaképem, és nem is gondoltam, hogy szükségem lenne rá, de most lett, írta értékelésében @dtk8. Ennél szebb és meghatóbb bókot szerintem 2022-ben nem is kaphat Kőrösi Csoma Sándor.


A zene világába kalauzol el bennünket Tarr Ferenc kötete, a Harmónia, a zene birodalma. A Pagony Kiadónál megjelent kötetben Melódia királykisasszony szeretné megtalálni a saját hangját, ezért útnak indul a birodalomban. Ahogyan a fülszövegből megtudhatjuk, ha kezünkbe vesszük a könyvet: A zenei ismeretterjesztő könyvektől eltérő módon Tarr Ferenc könyve a zene egészére koncentrál: teljesen egyenlő arányban szól a népzenéről, a jazzről, a popról és a klasszikusról is – sok-sok érdekességgel, tudnivalóval, hallgatnivalóval és Baranyai (b) András fantasztikus rajzaival.

@bagie röviden, de annál lelkesebben értékelte öt csillagra.


Tóth Krisztina Malac és Liba sorozata tavaly a negyedik kötethez érkezett. A Fogjunk verebet! története a húsvéthoz kapcsolódik, szokásos csetlések és botlások főhőseinktől; az pedig, hogy faarccal ezt a könyvet képtelenség olvasni, garantált. Ha valaki már ismeri a sorozatot, tudja, hogy függőséget okoz: újra és újra elolvasva az eddig megjelent köteteket várjuk a legújabbat.

@krlany értékeléséből teljesen egyértelművé válik, hogy a sorozat (és benne ez a negyedik rész) kihagyhatatlan. Akik eddig még vacilláltak, ne tegyék többet.


Kedvenc ételeink történetét dolgozta fel Kalas Györgyi Sandwich grófja és a nápolyi pizza című gasztrotörténeti ismeretterjesztő könyvében. Az ebédre- és uzsonnáravalók mellett néhány édesség történetével is megismerkedhetnek a gyerekek, míg a könyv utolsó fejezetében a palacsinta, a paprikás krumpli és a szusi recepjét is megosztja az olvasókkal a szerző. De nemcsak az egyes ételek története teszi érdekessé a könyvet, hanem az illusztrációk miatt is feledhetetlen lesz az olvasónak.

@Tarja_Kauppinen így írt értékelésében.


Trogmayer Éva Medvemese című könyvének kiváló ajánlója Szél Dávid pszichológus: Egy mesekönyv az empátiáról, az újratervezésről, az érzések érvényességéről és legfőképp talán a reményről. Négy olyan dologról, amire a gyerekeknek éppúgy szükségük van, mint a felnőtteknek. Különösen most, amikor minden átalakul és mindenki megzuhan. Medve úr és fia, Kis Bocs viszont még ezekben a vészterhes időkben is úgy érzik és úgy értik egymást, ahogy talán kevesen, épp ezért érdemes nagyon odafigyelni felolvasás közben. A sorok ugyanis tele vannak kedvességgel és törődéssel, a sorok között pedig ott a szülőknek szóló finom üzenet: próbáld meg elfogadni, hogy nemcsak te taníthatod a gyerekedet mindenfélére, hanem te is tanulhatsz tőle.

A különleges illusztráció Egervölgyi Lilla munkája, zsűritagunk, @Honey_Fly pedig így értékelte a kötetet.


– Szerinted honnan merítette az erőt? – érdeklődött a tengerimalac.

– Úgy tűnik– formálta lassan a szavakat Bátor, miközben már ők is hazafelé baktattak–, ha a szeretteink vannak veszélyben, akkor hirtelen csak egyetlen dologtól félünk, de attól nagyon: hogy nekik bajuk esik.

Bátor és Gideon történetét 2020-ban ismerhettük meg, amikor a kisfiú és a tengerimalac először találkoznak egymással és kötnek barátságot. Tasnádi Gergely tavaly megjelent könyvében, a Cudar időkben pedig újabb próbát kell kiállniuk főhőseinknek. Újabb mese a barátságról, a szeretetről és a bátorságról gyerekeknek. @Ancsúr-tól nemcsak az idézet érkezett, de karc végén olvasható hosszabb értékelés is Tasnádi könyvéről.


Csupán hat könyvet emeltem most ki azok közül, amik csak kevéssel maradtak le a tízes listáról, de ebből is látszik, mennyire színes és magas színvonalú volt a 2021-ben magyar szerzőktől először megjelent könyvek listája. A tavalyi gyerekkönyves megjelenések 187 darabos terméséből igyekeztek a zsűri tagjai a lehető legtöbbet elolvasni, megismerni és értékelni, hogy minél szélesebb merítésből választhassuk ki végül május végén pontozással a legjobb tízet.


A 2021-es gyermekkönyvtermés bírálói , vagyis a zsűri tagjai voltak: @Boglárka_Madar, @dtk8, @Ancsúr, @Tarja_Kauppinen, @csgabi, @Driz, @Enikő_Juhos, @Rózsabogár78, @Rita_Galló, @Nikolett0907, @PTJulia, @krlany, @Honey_Fly, @bagie, @meseanyu, @icu79, @katen, @Citrompor, @gab001, @szavanna és @Josanandi.


Az ajánlók sora folytatódik, tehát figyeljétek a zónát és a blogot:

A következő megjelenésig pedig @meseanyu listájáról érdemes válogatni.


Karcgazda: @csgabi





106 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page