top of page
Keresés

Gyermekirodalom 2022 - A kimaradók II.

Frissítve: 2022. máj. 25.

Ahogy az előző beharangozóban @csgabi is említette, idén nagyon nehéz helyzetben volt a zsűri; rengeteg rendkívül színvonalas könyv közül kellett válogatnia. A gyermekversek tekintetében igencsak el voltunk kényeztetve, s bár a top 10-ről épp csak lemaradtak, én szeretném a 2021-es év magyar gyermekvers termésének színe-javát ajánlani nektek.



A legkisebbek számára Nyulász Péter A baba bab sorozatának legújabb kötete igazán jó mókát jelent. A vicces versikék során át a hét napjaival ugyanúgy megismerkedhetnek, mint az ujjacskáik számával vagy éppen a címadó medvével. De egy kiszámolós is megbújik a lapokon. Személyes kedvencem a Csizmavers.

@meseanyu szerint Végre egy tényleg csont nélküli gyerekvers kötet. Stimmel minden: a dallam, a rímek, a témák. Igényes a nyelvezete, de nincsenek benne fura, ismeretlen, vagy oda nem illő szavak. Az illusztrációkat is feltétlenül meg kell említsem, ebben @Citrompor lesz segítségemre: Nyulász Péter játszi könnyedséggel színesíti szellemes szójátékokkal és leleményes nyelvi megoldásokkal a természetes gördülékenységű verssorokat. (Nekem mindössze egy helyen döccent csak meg a ritmus felolvasás közben.) A kötet erényei közül ki szeretném emelni még Schall Eszter harmonikus színvilágú, hangulatos illusztrációit, amik nagyon színvonalasak.


Krusovszky Dénes 2021-es gyermekverskötete három testvér életébe kalauzol el bennünket. A legnagyobb is csupán kisiskolás, akinek egy óvodás és egy pár hónapos testvére van. Az ő gondolataik elevenednek meg a lapokon hol szabadvers, hol rímek által határolt formában. A témák egyszerűek, mégis mindnek mélysége van. Ma már nem divat az életről, a halálról, az élet értelméről gondolkodni, ez a kötet mégis mindnyájunkat erre hív. Egészen a kamaszkor kezdetétől. A kisebbek pedig egyszerűen hétköznapi, ismerős helyzeteket taglaló versekként hallgathatják. Vagy nem. Szerintem ők még közelebb állnak lelkükben a Nagy Kérdésekhez. A Játszani vele című versnek én egyenesen a Kisbabametafizika címet adtam. (A verset itt találhatjátok.) Negyedik totyogósomat figyelve tényleg hasonló gondolatok járhatnak a kis fejében. Én mindenesetre bátran ajánlom már óvodás kortól is olvasásra, és zsűrizős társam, @Tarja_Kauppinen is jó véleménnyel van róla: Igen, így gondolkodnak a gyerekek, és ilyen érzés szülőnek lenni. Valós gondolatokat ad át hitelesen, a legmagasabb színvonalon. A gyermekeknek szóló versesköteteknek mindig örülök, mert a líraolvasást nem lehet elég korán kezdeni, de ezeknek a szövegeknek nem kellett semmiféle lépéselőny, egyszerűen tökéletesek.


Haász János Mire felnövünk című kötete épp csak lecsúszott a top 10-ről - ennek valószínűleg a kötet témaválasztásának részben borongós volta lehet az oka. A versek itt is egy család életébe engednek betekintést; viszont a lapokról kiderül, hogy az édesanya rákos betegsége is téma. Emiatt ezt a kötetet nem tudjuk csak úgy, feltétlenül mindenki számára ajánlani. Én úgy gondolnám, hogy először olvassa végig a felnőtt, majd bátran csemegézzen belőle a gyerekek számára is - hiszen sok-sok olyan verset tartalmaz, amit egy olyan gyerkőc is be tud fogadni, akinek egészségesek a családtagjai. Viszont ahol pedig betegség van - ott talán reményt és vigaszt adhat ez a kötet, főleg kamaszkorban…

@krlany: Gyerek szemén keresztül a világ: kérdések, gondolatok, nagy megfejtések.

Szabadversek ritka jó gondolatokkal, miközben ott bujkál a szomor és a feszültség, mert anya távol van, és némileg inog, vagy legalábbis nem az igazi a világ nélküle.

Ez a kötet sem maradhat egy kedvcsináló idézet nélkül, ezúttal is @Boglárka_Madar sietett segítségemre.


A líra után még szeretnék pár kimaradt könyvet a figyelmetekbe ajánlani. Az egyik egy nagyon különleges műfaj, a Papírszínház képviselője. A Csimota Kiadó jóvoltából egyre több ilyen mű kerülhet már a kezünkbe -s még jobb, ha előadva látjuk-halljuk őket. Ehhez egyébként a könyvön kívül csak egy hozzátartozó keretre van szükség. Szerencsére egyre inkább felfedezik ezt az egyszerű, mégis nagyszerű lehetőséget a gyermekkönyvtárasok, óvónők, tanítók. Kollár Árpád Félbevágott márciusa a március 15-i ünnep hangulatát, sőt, az igazi lényegét ragadja meg. Gyönyörű a felvezetés, ahogy mai képekkel mélyít a szabadság, az igazi szabadság fogalmának megtapasztalása felé.

..azok a lányok és fiúk egyszer kettévágták az egész világot, és nem féltek, hogy belezuhannak – mert az a nap, ott, a március közepén olyan, mint amikor trambulinon ugrálsz, és egyszer csak nem zuhansz vissza soha többé…


Pernyész Dóra könyvének nemcsak szerzője, illusztrátora is egyben. Az Ördögfiók egy kisfiúról, Rozsdás Dániel Somáról szól. Már rögtön az első oldalokon kiderül, hogy ennek a fiúcskának lételeme a pimaszság. Ám ahogy haladunk a történetben egy-egy elejtett félmondatból egyre inkább kitisztul a gyereket övező családi háttér, és rájöhetünk, hogy a gyerek csak pimaszsággal leplezi, illetve fejezi ki a dühét, a figyelem- és a szeretethiányát. A könyv stílusában, mondandójában és illusztrációjában is egyedülálló. Én nagyon szerettem olvasni. - írja zsűritagunk, @Ancsúr. @bagie dilemmája is megfontolásra érdemes, én azért nagy szeretettel ajánlom mesélésre is ezt a csudaszép kötetet! ;-) Bevallom olvasás közben azon gondolkodtam, hogy oda merném-e adni egy gyereknek – vagy inkább tiltanám, nehogy a benne a szereplő huncutságokat kipróbálja – de a vége engem megnyugtatással töltött el, a tanulságos végkifejlet miatt, úgy gondolom, hogy szeretném majd a polcomra beszerezni.


A 2021-es zsűri tagjai voltak, ezúton is köszönjük a munkájukat: @Boglárka_Madar, @dtk8, @Ancsúr, @Tarja_Kauppinen, @csgabi, @Driz, @Enikő_Juhos, @Rózsabogár78, @Rita_Galló, @Nikolett0907, @PTJulia, @krlany, @Honey_Fly, @bagie, @meseanyu, @icu79, @katen, @Citrompor, @gab001, @szavanna és @Josanandi.


Az ajánlók sora folytatódik, tehát figyeljétek a zónát és a blogot:

Az I. Beharangozót itt találjátok.


A következő megjelenésig pedig @meseanyu listájáról érdemes válogatni.


Karcgazda: @PTJulia


64 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page