top of page
Keresés

Gyermekirodalom 2023 - A kimaradók I.

A Merítés-díj gyermekirodalmi zsűri munkája idén sem volt könnyű. Összesen 148 könyv közül kellett kiválasztanunk a 10 legjobbat. Szoros volt a mezőny, remek olvasmányokkal gazdagodhattunk.



Mielőtt fény derülne a nyertesekre, három napon keresztül szeretnénk megismertetni titeket azokkal a kötetekkel, amelyek ugyan nem kerültek be a Top10-be, de érdemes időt szakítani rájuk. A kimaradók közül hat könyvet emeltem ki ebben a karcban, amelyek nagy hatással voltak a zsűritagokra.


Bartos Erika: Balaton-felvidék című könyve a Brúnó a Balatonon sorozat első része, amely a cselekmény szempontjából előzménykötete a jól ismert Brúnó Budapesten könyvsorozatnak. A hároméves Brúnó balatoni kalandozásait ismerhetjük meg belőle egy olyan útikönyv formájában, amely a gyerekek számára érdekes látnivalókat mutat be.

@Tarja_Kauppinen jó véleménnyel van róla: "Kiemelkedően esztétikus, és a kellő mértékben informatív útikönyv gyerekeknek, gyerekes családoknak, balatoni nyaraláshoz, hogy ne mindig csak strandoljunk. Tele van kulturális érdekességekkel, melyeket nagyon vonzóvá tesz a célcsoport (ovisok, kisiskolások) számára. Minden családnak érdemes beszerezni, és rendszeresen forgatni."


@meseanyu szerint "Igényes könyv, nagyon sok infóval, részletes rajzokkal. És végre nem költenek el hőseink egy csomó pénzt ételre, italra, ami sokak kifogása volt régebben, hanem szigorúan otthon eszik a mákos tésztát és a szilvás gombócot."

A Dániel András által megalkotott kuflik nem ismeretlenek a gyerekkönyveket olvasók körében, sőt kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek. Ezért nem csoda, hogy a sorozat már a 19. köteténél jár. A kuflik és a puffpuding ismét két vicces és ötletes mesét tartalmaz, és még a szülőket is megnevetteti.

@PTJulia tetszését is elnyerte a sorozat legújabb kötete: "Nem gondoltam volna, hogy a kuflik 19. része még ennyi eredetiséget fel tud mutatni, de mindkét mesével sikerült újfent szórakoztatni a családot. A puffpuding a mondanivalója, a szőrbogyó az illusztrációi miatt nyerte el leginkább a tetszésemet."


Farkas Nóra új könyve az óvodás korosztálynak szól, már 3 éves kortól bátran ajánlom. A Nem félek megható és tanulságos meséket tartalmaz, amelyek nem csupán a gyerekeknek nyújtanak segítséget, hanem a szülőknek is egy-egy szituáció kezelésében.

@krlany a következő gondolatokat fogalmazta meg a könyvről: "Szuper kis könyv a félelmekről és azok legyőzéséről, ráadásul mindezt szeretettel telin. Ovis korosztálynak. És, ami a legjobb, hogy Apa is főszerepben van. A legtöbb könyvben csak Anya, vagy ketten együtt, pedighátugye… Imádtam mind az öt mesét, és a mesék végén a „feldolgozó” feladatokat is."

@bagie is hasonlóan vélekedik: "Farkas Nóra meséi olyan szeretetteljesek, hogy az ember valóban elfelejti/megérti-megismeri a félelmeit: a sötétségtől, az orvostól, a bántó emberektől, szeretteink elvesztésétől való félelmét."


Majoros Nóra könyvében az apaszerep kerül középpontba. A Ramszesz 80 gyereke egy humoros mese, amelyből megtudhatjuk, hogyan boldogul egy fáraó a gyermekeivel.

@Nikolett0907 idézete tökéletesen elmondja, miről is szól ez a könyv: "[…] gyereket nevelni legalább olyan fárasztó, mint háborúzni."

Ritkábbak az olyan könyvek, ahol az apaszerep kerül előtérbe. Erre @Ancsúr is rávilágít értékelésében: "Nagyon tetszett, hogy a sok anya+gyerek könyvecske után végre egy olyan könyvet is olvashattam, ahol az apa birkózik meg a csemetéivel. És nem is akármilyen apa, hanem egy fáraó!"

@nicosia pedig a könyv humorosságáról a következőket írta: "Az egész történetet átszövi a nyelvi humor (én úgy hiszem, hogy a mesét olvasó szülő jobban is élvezi emiatt a történetet mint a gyermek), de nagyon sok mindent mesél Egyiptomról is, így aztán az érdekes tényeket később külön-külön is meg lehet beszélni."


Vibók Ildi alkotásai annyira magával ragadtak, hogy két könyvét is ajánlom. A szuperdió az agy működését mutatja be, méghozzá a gyerekek számára is érthetően, rengeteg példával. Az illusztrációk remekül szemléltetnek, segítik a magyarázatokat. Nagyon tetszett, hogy az agyat egy dióhoz hasonlította, valóban olyan barázdált formája van, mint egy diónak.

@krlany véleménye a következő: "Ez egy nagyon jól sikerült rész, szerintem azért is, mert a gyerekek is tudják kötni a saját dolgaikhoz, ráadásul jól, érdekesen és szemléletesen magyaráz."

Mivel egy mese közben magyarázza el az agy működését, így a gyerekek is könnyebben megjegyzik, ahogy @nicosia is írja értékelésében: "Mozgalmas, érdekes, vidám és mesélve tanít. Valamint tanítva mesél. Az agyról, az agyműködésről, és általában a tanulásról remek összefoglaló, ráadásul jól megjegyezhető a tartalma."


Vibók Ildi másik remek könyve az Állati családok. Általános iskolában a biológiaórák ajánlott olvasmánya lehetne. Az állatok szaporodását és az utódok nevelését ismerhetjük meg belőle könnyed, vicces formában.

"Szerintem ez egy nagyon informatív, olvasmányos, vicces kötet. Ilyennek kellene lenni minden ismeretterjesztőnek." - írja @meseanyu.

@Tarja_Kauppinen szerint "Annyira érthetően írja le, miként szaporodnak az egyes állatfajok, hogy még a felnőtteknek is el kéne olvasnia, mert bizony adhat plusz infókat."


Az ajánlók sora folytatódik, érdemes figyelni a zónát.


Karcgazda: @Juca

116 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page