top of page
Keresés

Gyermekirodalom 2023 - A kimaradĂłk III.

Eddig @Juca  Ă©s @meseanyu karcĂĄban olvashattatok azokrĂłl a könyvekrƑl, amelyek ugyan nem kerĂŒltek be az Ă©lmezƑnybe, de amiket szerettĂŒnk Ă©s jĂł szĂ­vvel ajĂĄnlunk nektek. Ma azokat a könyveket mutatom be, amelyek az utolsĂł egyeztetĂ©sek, vitĂĄk alatt estek ki, Ă©ppen csak lecsĂșsztak a gyerekzsƱri top10-es listĂĄjĂĄrĂłl.


Az elsƑ KertĂ©sz Edina Elek IlonĂĄrĂłl szĂłlĂł kötete, ami az elsƑ magyar nƑi olimpiai bajnok Ă©letĂ©t mutatja be. Csibi, aki egyĂ©bkĂ©nt hatszoros vilĂĄg-, ötszörös EurĂłpa-bajnok is volt, kiĂĄllt az igazsĂĄgtalansĂĄggal szemben Ă©s jĂł testvĂ©r is volt. @PTJulia Ă­gy ismerteti a cselekmĂ©nyt: „Nagyon nem volt könnyƱ Ă©lete IlonĂĄnak Ă©s Margitnak, hiszen nemcsak a kor szokĂĄsaival, de Ă©desapjukkal is sokĂĄig harcolniuk kellett (meghatĂł volt olvasni, hogy kĂ©sƑbb viszont az egyik legnagyobb tĂĄmogatĂłjuk lett, Ă©s tĂ©nyleg ĂĄldozatot is hozott a karrierjĂŒkĂ©rt).” A könyv a Naphegy kiadĂł „A lĂĄny/a fiĂș aki...” sorozatĂĄhoz tartozik, amibƑl a tavalyi top10-es listĂĄnkra kĂ©t könyv is felkerĂŒlt, nem vĂ©letlenĂŒl: olyan Ă©letutakat lehet belƑlĂŒk megismerni, amelyek pĂ©ldakĂ©nt szolgĂĄlnak, Ă©s olyan hƑsöket, akiket talĂĄn kicsit mĂĄr elfelejtettĂŒnk. Az idei kötet illusztrĂĄtora Szendrey Gabriella, aki csodĂĄlatos, mĂșltidĂ©zƑ kĂ©pi vilĂĄgot teremtett.


A mĂĄsodik ajĂĄnlott könyv is olyan sorozat rĂ©sze, amelynek korĂĄbbi kötete mĂĄr felkerĂŒlt a top10-es listĂĄnkra. Mechler Anna A virĂĄgtĂŒndĂ©rek titkai c. sorozatĂĄnak darabjai, amelyek a ManĂł Könyvek gondozĂĄsĂĄban jelennek meg, a gyĂłgynövĂ©nyekre hĂ­vjĂĄk fel a figyelmet, egy-egy tĂŒndĂ©r kapja azt a feladatot, hogy az adott növĂ©ny vĂ©delmezƑje legyen. Ez a kötet a cickafark ĂĄldĂĄsos hatĂĄsait mutatja be mesei köntösben. @nicosia Ă­gy mĂ©ltatja a könyvet: „Nagyon tetszett nekem, hogy a gyĂłgynövĂ©nyeket ĂĄllĂ­tja központba a tĂŒndĂ©res sorozat. InformatĂ­v, Ă©s nagyon bĂĄjos. A mesĂ©k kicsit talĂĄn tĂșl hosszĂșak, Ă©s kevĂ©sbĂ© mozgalmasak, de szerintem nagyon jĂłk a törtĂ©netek arra, hogy Ă©rzĂ©kenyĂ­tsĂŒk a gyerekeket a gyĂłgynövĂ©nyekre. JĂł apropĂł ez a mese arra, hogy megnĂ©zzĂŒk a cickafarkat, kiprĂłbĂĄljuk, Ă©s kicsit közelebbrƑl is szemĂŒgyre vegyĂŒk a környezetĂŒnket.”


Folytatom a sort egy tavalyi döntƑs, idĂ©n Ă©ppen lemaradĂł szerzƑvel Ă©s sorozattal. A Scolar Kid HagyomĂĄnyaink sorozatĂĄnak egyes köteteiben TakĂĄcs ViktĂłria mutatja az ĂŒnnepeinkhez kapcsolĂłdĂł nĂ©pszokĂĄsokat, törtĂ©neteket. KĂ©t kötete is szerepelt a mezƑnyben, amelyek Ă©ppen csak lemaradtak a top10-rƑl. A farsangi törtĂ©netrƑl ezt Ă­rja @AncsĂșr: „A kiindulĂĄsi pont egy kedvetlen nagypapa Ă©s az Ƒ unokĂĄja, aki felakarja Ƒt vidĂ­tani, ezĂ©rt egy kis segĂ­tsĂ©ggel felelevenĂ­tik a rĂ©gi farsangi hagyomĂĄnyokat, amibƑl aztĂĄn tĂșlnövi a csalĂĄdi kört, Ă©s az egĂ©sz környĂ©k csatlakozik a vicces farsangi menethez. A nagy kĂ©szĂŒlƑdĂ©s Ă©s ĂŒnneplĂ©s közben pedig megismerkedĂŒnk a rĂ©gi szokĂĄsokkal. Szerintem ez a könyv tökĂ©letes arra, hogy a kisebbek egy kis kĂłstolĂłt kapjanak a rĂ©gi korok farsangjĂĄbĂłl.”


De a fiatal közönsĂ©gen kĂ­vĂŒl a felnƑtteket is megĂ©rinti a sorozat, ahogy a MĂĄjusfa mese, @Honey_Fly emlĂ©keit idĂ©zte fel: „Ez a sorozat telitalĂĄlat! BefogadhatĂłan, igĂ©nyes köntösben mutatja be a gyerekeknek nĂ©pszokĂĄsainkat. A sorozat minden kötete egy szemĂ©lyes, kedves, rövid mese ami magĂĄban olvasva is Ă©lmĂ©ny de közben megismerhetjĂŒk belƑle hagyomĂĄnyaink eredetĂ©t, azok gondozĂĄsĂĄt. Ez a mĂĄjusfa törtĂ©net kĂŒlönösen szĂ­vmelengetƑ. NosztalgiĂĄval mosolyogva olvastam mert szĂ©p emlĂ©keket idĂ©zett fel arrĂłl az idƑrƑl, amikor Ă©n is kaptam mĂĄjusfĂĄt.”


Az utolsĂł Ă©ppen lemaradĂł könyv Zalka Csenge VirĂĄg mesegyƱjtemĂ©nye. A szĂĄzegy ajtajĂș palota kĂŒlönleges mesegyƱjtemĂ©ny, amirƑl @dianna76 Ă­gy Ă­r: „Zalka Csenge mesĂ©i nem egy hĂșron pendĂŒlnek. Annyira kĂŒlönbözƑek, mindegyik cselekmĂ©nyszĂĄla mĂĄsfelĂ© visz, mindegyikben törtĂ©nik valami Ă©rdekes. Ezek a mesĂ©k visszaadtĂĄk gyerekkorom ĂĄgybabĂșjĂłs estĂ©it – többek közt azokat is, amikor nĂ©hai nƑvĂ©rem olvasott nekem elalvĂĄshoz, miközben Ă©n a dunyha alĂĄ vackolĂłdtam – mert öröm Ă©s izgalom volt Ƒket olvasni. HiĂĄba keresnĂ©k kedvencet a kötetbƑl, nehĂ©z lenne vĂĄlasztani. (...) A MesemondĂł nem csak mesĂ©l Ă©s szĂłrakoztat, hanem tĂĄjĂ©koztat is. A könyv elejĂ©n lĂ©vƑ bevezetƑben olvashatjuk, mikĂ©nt szĂŒletett ez a gyƱjtemĂ©ny. Az egyes mesĂ©k vĂ©gĂ©n pedig az adott mesĂ©re vonatkozĂł „szĂŒletĂ©störtĂ©net”, Ă©s eredet ismerhetƑ meg. DĂ­csĂ©retes, hogy ezeket is megosztja velĂŒnk a szerzƑ! A mesĂ©ket kĂ­sĂ©rƑ illusztrĂĄciĂłk könnyedek, kĂŒlönlegesek. Nekem tetszettek, jĂł volt megszemlĂ©lni, Ă©s elgondolni, hogy az adott mese mely jelenete(i) ihlettĂ©k Ƒket. Orosz Annabella rajzaival mĂĄr talĂĄlkoztam, mĂ©gsem ismertem föl a stĂ­lust. (...) Nagy öröm szĂĄmomra, hogy ilyen igĂ©nyes könyv mecĂ©nĂĄsa lehettem.” MecĂ©nĂĄs? ... kaphatjĂĄtok fel a fejeteket. A MĂłra gondozĂĄsĂĄban megjelent kötet ugyanis a KönyvmecĂ©nĂĄs program keretĂ©ben szĂŒletett, a megjelenĂ©st tĂĄmogatĂłk neve feltƱnik a könyvben.


SzeressĂ©tek ti is ezeket a gyerekkönyveket, olvassĂĄtok magatoknak Ă©s mĂĄsoknak, gyerekeknek Ă©s felnƑtteknek, Ă©lvezzĂ©tek a törtĂ©netet, kövessĂ©tek a hƑst, tanuljatok Ășj dolgokat! És persze izguljatok, hogy vajon kik kerĂŒlhettek be a top10-be, ha ennyire jĂł könyvek csĂșsztak le.


Holnap vĂ©gre @BoglĂĄrka_Madar jön a vĂ©gsƑ listĂĄval!


Karcgazda: @dtk8

70 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page