top of page
Keresés

Gyermekirodalom 2024 - Kimaradók II.

Frissítve: máj. 31.

A Merítés-díj gyermekirodalmi zsűrije 2023-ban 139 kötetből választhatta ki az idei legjobbnak ítélteket. Természetesen ezen a listán a megszavazott tíz legjobb könyvön kívül is akad rengeteg olyan, amit érdemes lehet forgatni, akár felnőttfejjel, akár gyerekeknek olvasva, az ő kezükbe adva. A teljesség igénye nélkül idén is átnyújtunk ezekből egy csokrot, a figyelmetekbe ajánlva őket. 



Idén először vagyok a gyermekirodalmi zsűri tagja, immár magam is szülőként. A kislányom még a legtöbb zsűrizendő könyvhöz picike, így elsősorban felnőtt szemszögből nézhettem rá a könyvekre, és igyekeztem egy olyan színes csokrot összeállítani, amik valamilyen oknál fogva különlegesek, egyediek, és érdemes lehet figyelni rájuk.


Réz András: Lukrécia papucsai

Bár Réz András már írt gyerektémákról, ez az első gyerekeknek írt regénye, melyben ötvözi a mai, mindennapi világunkat, másvilági, varázslatos rejtélyekkel, több olyan témát, élethelyzetet is érintve, ami ismerős lehet a kisiskolás korosztálynak.

krlany saját bevallása szerint a könyvtől „meg is kapott mindent, amit szerettet volna: humort, nyelvi leleményt, érdekes, izgalmas sztorit.”


PTJulia szerint ez egy „Egyedi humorú gyerekregény két őrült varázslóról és a miattuk zűrbe került gyerekekről. Élvezetes volt olvasni e nyelvi leleményekben gazdag történetet, 8-10 éves fiúk és lányok egyaránt jól szórakozhatnak a könyvön.”


Alács Anna: Képeslap El Idilióból

A Csimota kiadó igazi különlegességeket hoz el nekünk évről évre, így volt ez idén is. A lírai hangulatú kötet sokunknak tetszett. Nikolett0907 így méltatja: „A történet a barátság és a bátorság határmezsgyéjén egyensúlyozik, ám az elszórt pár mondat tulajdonképpen csak kiegészítői a gyönyörű illusztációknak. Nekem nagyon tetszett, mert egyedi és maga az üzenete is igencsak nemes lélekre vall.”


Juca szavaival: „Nagyon aranyos történet, a gyerekeknek is tetszett. 5 éves kortól szól a kiadói ajánlás, de a 2,5 éves fiam odáig volt a sok állattól, amik a könyvben szerepeltek. Ráadásul a felnőtteknek is van mondanivalója, merjünk kilépni a szürke hétköznapokból, és változtatni. Jólesett elolvasni.”


Bors Vica: Vitali fiai

Ennek a kötetnek 2023-ban megjelent már a második része is, a Gurulka és Palika is. Ígéretes sorozatnak tűnik, egyedi stílusú illusztrációkkal, mely az érzelmi nevelést tűzte ki célul. Tarja_Kauppinen ekképpen foglalja össze: „Hangulatokról, személyiségtípusokról tanulhatunk – persze képletesen – ebből a népmesék képi világát idéző könyvből, amely sorozatkezdő, így kissé még keresi a hangját, mégis elég egyedi és érdekes. Fő tanulsága, hogy a zene jó hatással van a mentális egészségre. A végén van néhány feladat is. Szimbolikája miatt érdemes elbeszélgetni róla, már csak a beszélőnevek miatt is.”


Kovács Attila: Háztáji nyomozás

A saját értékelésemet idézve „nagyon sok értéket találtam ebben a könyvben: egyrészt hát persze, hogy a legjobban úgy lehet megtanulni az olyan önkényes szabályokat, mint a j és ly használatának különbsége, hogy olvasunk, olvasunk és minél többet olvasunk! Nagyon tetszett, hogy az elején úgy lehetett továbbmenni, hogy az ember eltalálta a helyes írásmódot.

A másik érték, hogy a különböző állatszereplők teljesen más stílusban beszélnek, más tulajdonságcsokorral rendelkeznek. Így még egy kicsit a társadalmi különbözőségekről, kommunikációs stílusok különbözőségéről is tanulunk.

Ez egy igényesen összerakott könyvecske, ahol nem csakis a »megtanítandó« leckére koncentráltak, hanem a körítés is jól sikerült.”


Tarja_Kauppinen szerint „bővíti a természettudományos ismereteket és a szókincset, fő célja pedig a j/ly gyakorlása. Vidéken játszódik, ami sokkal emberléptékűbb környezet, mint egy nagyváros vagy a digitális világ. Több szempontból is hasznos, ráadásul feladatok is vannak benne, ami interaktívvá teszi. Kellőképpen leköt egy ekkora gyereket, szórakoztatva tanít.”


Német Orsolya: Nem a mi gondunk

Újabb igazán egyedi könyvről van szó, amely egy burmai népmese átdolgozása, megfontolásra érdemes tanulságokkal.

BertaPalikSzilvi így ír róla: „Rövid, de annál tanulságosabb történet arról, hogy minden tettünknek következménye van.”


Juca szerint „…mindez egy csepp mézzel kezdődött. Avagy a pillangóhatás megjelenése egy mesében. Rövid, de tanulságos történet, remek illusztrációkkal.” 


Holnap Juca hozza majd nektek a legjobb tízes listáról éppen csak lemaradó köteteket.

Karcgazda: dontpanic 



42 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page