top of page
Keresés

Ifjúsági irodalom 2021 - Top 10 és közönségszavazás

Minden év június első hete nagy izgalommal telik, hiszen ilyenkor kerül ki az a 10 könyvből álló lista, melyet a legjobbnak ítélt meg a zsűri. A 2020-as év nagyon sok szerethető, vidám, kalandos és szórakoztató történetet adott. A zsűritagok sokszor nagy gondban voltak, hogy éppen melyik alkotást ítéljék ebbe a szűk listába, de végül legjobb tudásuk szerint megszületett az idei évi legjobbakból álló.



Bár sajnos mindegyik kötet nem kerülhetett fel ide, de már a napokban három Beharangozó is láthatóvá vált, melyeket szívből ajánlunk, hiszen érdemes azokból is mazsolázgatni nyári olvasmány után kutatva. Ezeket itt találjátok.

Az idei listáról elmondhatjuk, hogy nemtől és korosztálytól függetlenül olvashatóak az adott könyvek. Mivel 11-18 éves korig foglalkozunk ifjúsági regényekkel, így úgy gondoltuk, hogy ezt a széles palettát lefedve állítjuk össze azt a 10 alkotásból álló listát, mellyel támogatni szeretnénk, hogy minél többen szórakozva tanuljatok és megszeressétek az olvasás csodálatos világát.

És most dobpergés következik, tessék a lélegzetet visszatartani és nézzük is meg, hogy milyen könyveket találunk a TOP10-ben!


Acsai Roland neve már biztosan ismerősen fog hangzani számotokra, ugyanis igen termékeny alkotóról beszélünk, akinek számos más művére is érdemes odafigyelni. A mostani regénye közelebb hozza a magyar hitvilágot olvasói számára. A honfoglalási mondakört a Csodaszarvas feldolgozásán keresztül mutatja be és szeretteti meg az ifjúsággal egyaránt.

Erről így írt @bagie:

AJÁNLOM. Nagyon jó volt a honfoglalási mondakörbe belemerülni: a csodaszarvas legendáját egy kicsit megismerni, és az eredetmondát egy mai tinédzser történetével összekötni… Olvastatta magát, izgalmas és pörgős volt; igyekszem minél több tini felé eljuttatni ezt a történetet.

@PTJulia pedig már előre sejteni vélte, hogy bekerül a TOP10 listájára:

Ebben a történetben minden a helyén van. Egy ma nem túl trendi történetet, ősi eredetmondánkat dolgozza fel, s hozza közel a mai fiatalokhoz. A keretet mai iskolás gyerekekkel kapcsolatos élethelyzet képezi: egy osztálykirándulás, szerelem, csonka család, osztályon belüli villongások. Ebből a helyzetből kerül Magor át az ősmagyar világba, s lesz láthatatlan szemtanúja az eredetmondának. Különösen tetszett, hogy jelen esetben a jelenkori Magor nem résztvevője a régmúlt eseményeinek, abban nem avatkozik bele, csupán átéli azt egy furcsa álomként. Az eredetmonda népmeséink világának sok-sok elemét tartalmazza, s mégis képes mindezeket modern, mai nyelvezeten, stílusban elmesélni úgy, hogy nem válik se nevetségessé, se álautentikussá. Mindehhez rendkívül sok egyedi ötlet, s rengeteg humor társul. Azt hiszem, a 2020-as ifjúsági irodalom top 10-ébe való.

Ez a történet a történelemkönyvekből már oly jól ismert Zrínyi Ilona életéről mesél nagyon olvasmányos formában, melyet szerencsére sokan megszerettünk.

@kratas így vélekedik róla: Pontos a címke, egy regényes életrajzot kaptam, amit szívesen olvastam volna még több oldalon keresztül. Akár Ilonka gyermekkorát, vagy házas éveit nézzük igazán remek stílusban került átadásra minden információ az akkori életről. Méltó megemlékezés egy bátor asszonyról.

@Nikolett0907 idézete alapján pedig az is kiderül, hogy miért is volt jobb fiúnak születni:

Bizony, a fiúk felnőnek, férfiak lesznek és bármit megtehetnek, amihez kedvük van. Beutazhatják a világot, láthatnak más országokat, népeket. De mi, leányok? Csak azért imádkozhatunk, hogy a szüleink olyan férjet válasszanak nekünk, aki megbecsül, nemcsak a hozományt meg a rangos rokonságot látja bennünk. Ha szerencsénk van, talán még utazhatunk is vele, láthatunk valamit a világból, ha nincs, akkor egy kastélyba zárva éljük le az életünket, a gyermekeinken és a szolgákon kívül mást nem ismerünk. Miért is nem születtem inkább fiúnak?

Ez a történet egy igazi fantázia bomba, mely olvasáskor szétrobban az olvasói tudatban és ezer színével kápráztatja el. Andris egy különleges kalandba keveredik, ahol egyszerre kell hősnek, harcosnak és jó stratégának lennie. Kalandjai során sok mindent megtud önmagáról és néz szembe a legfőbb ellenségével.

@krlany szerint: Érdekes, izgalmas, fordulatos kalandregény, miközben ripsz-ropsz meglátogatunk egy másik világot. Én örülnék neki, ha lenne folytatása, mert bár a sztori kerek, egész és lezárt, de a világgal, a mítoszaival, mitológiájával kapcsolatban maradtak még kérdések, és az előzményeket is izgalmas lenne megtudni… szóval érdekes ez az egész, úgy, ahogy van.

@Chöpp szerint fiúknak remek olvasmány: Andris hős lesz. A hősiesség magvai egyébiránt benne rejlenek, így sokkal könnyebb dolga van, mint hinné. Számára az egység oszlopa is könnyű, és kézre áll, hisz ő a kiválasztott, aki megmenti három nép közös életét is. Legkedvesebb szórakozása, a harcászati stratégia és taktika is segíti. Édesapjával, akivel egyébként nem tölt annyi időt, amennyit mindketten szeretnének, közös játékként mindig ezzel foglalatoskodnak. Úgyhogy irány egy másik világ, a nagy méretű puha nyulak, a lépdelő, filozofikus fák és élő kövek birodalma, amelyet a titokzatos fehér démon veszélyeztet. Jó kaland, jó szórakozás volt. Talán fiúk számára élvezetesebb, mint lányoknak.

Az írónő számos siker könyvet írt már számunkra, melyek évről évre megjelennek listánkon. Idén egy igazi kis pokolfajzatot és a mélységek urát hívta meg „vendégül” egy remek kalandozásra. A mostani történet egy sorozat első kötete, melyben a Pokol ura apaként mutatkozik be. Feltett szándéka fiacskáját a bűnök mezejére szoktatni, azaz végezze azt a fő feladatot, melyre egy ördögfióka hívatott. Goni csupaszív tüzes legényke, aki nagy kíváncsisággal és rendkívül leleményes meglátással veti bele magát az emberi világ egyik általános iskolájának hétköznapjaiba.

@csgabi szerint: A cím miatt először arra gondoltam, ez valamilyen módon egy érzékenyítő mese lesz – de ez sooooooooooooooooookkal jobb volt! :-D Imádtam, nincsen jobb szó. Akarom ezt a könyvet, szóval meg fogom venni, és remélem, hogy gyorsan kijön a folytatás, mert már most elvonási tüneteim vannak.

@Noémi_Zsófi_Tóvári véleménye: Bevallom nagyon jót szórakoztam ezen a kis ördögi könyvecskén. Többször hangosan felnevettem, hát még a célközönségnél milyen sikere lehet! A legördögibb sátán, a poklok uralkodója apa. Mi lehet a célja a legördögibb lénynek? Hogy a fia is olyan ördogi és rafinált legyen, mint ő. Mi történik, ha a fiúnak ez nem jön zsigerből? Felmennek a Földre egy kicsit „gyakorolni”.A Sátán és fia Goni számos félerértésbe és kellemetlen, vicces helyzetbe keverednek a Földön. Ott tartózkodásuk célja, hogy Goni megtanulja, hogyan kell a rosszat sugalmazni az embereknek. Vajon sikerül neki? Őszintén szólva az első pár oldal után kicsit féltem, hogy vajon milyen értékeket fog átadni ez a könyv, de a szerző a lehető legjobb irányba viszi el a „gonoszságot”. A névjátékok zseniálisak, a macskát imádom! Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra!

Az írónő nevét már szintén többen ismerni fogjátok, hiszen szintén több olvasmányos kötet alkotója. A mostani regénye igen szórakoztató és tanulságos volt. Diósvámhatár balszerencsés babái gúnynevet viselő három fiatalról szól, akikben több a közös, mint azt elsőre gondolná az olvasó. Elsődlegesen egy különleges figura megjelenésével indulnak be az események, akinek már a neve is nagyon beszédes, Kókusz.

@meseanyu így vélekedik a könyvről:

Zseniális volt ismét, nem csalódtam Király Anikóban. Szuper az alapötlet, imádom az ilyen több szálon futó történeteket. Szerettem a falusi környezetet, a néha kicsit abszurd, de nagyon friss, ötletes humort, a problémák empatikus tálalását. Kókusz egyszerűen imádni való, és a többieket is egytől egyig megkedveltem a könyv végére. Nagyon kíváncsian várom a folytatást, szorítok nekik, hogy rendbe jöjjenek a dolgaik.

@Oláh_Zita szerint: Bár kissé nehezen rázódtam bele, végül mégis magával ragadott Király Anikó új története, ami nemcsak vicces-szarkasztikus, de pörgős és élet-illatú is. Az egész alapötlet kellően abszurd, épp ezért tetszik, és jól lehet a négy „peches” főhősre, meg a központi Kókuszra építeni a történetet. Szívesen fogok olvasni még róluk, mert a szívembe zártam őket.

Ez egy igazi csajos történet, mely bármelyikünkkel megeshet. Adott egy leányka, aki semmiben se jó igazán, hiszen az anyukája szerint nem elég csajos, az apukája szerint nem elég sportos. A suliban sem mennek úgy a dolgok ahogy kellene és még a szerelmi élet is bonyolult. Véletlenül nem ismerős a hölgyeknek?

@gybarbii szerint: Meglepi, hogy Adél nagyon hasonlít az én tizenévesemre. Az elején kicsit aggódtam is, hogy majd jól felidegesít, mint az én tizenévesem. Aztán megnyugodtam, mert a kapcsolatok nem alakultak rosszul, mert a szereplők nem voltak elszállva, mert a főgonosz nem volt nagyon gonosz, mert az izgalmak nem voltak irritálóak, mert az értékek – amiket én annak tartok – megtartattak és a végére örömmel töltött el, hogy szépen folytatható a történet és én várom is a folytatását.

@PTJulia hasonlóan vélekedik: Ennek a könyvnek az a nagy értéke, hogy tökéletesen ragadja meg a kamaszkor érzelemvilágát. Az első oldalakat olvasva még összeszorult a szívem kicsit az ismerős érzéseket olvasván: bár már régen voltam kamasz, de nagyon is emlékszem rá, hogy hasonlókat éreztem-gondoltam akkoriban. Valószínűleg a legtöbb kamasz így van, s emiatt fogják különösen közel érezni magukat ehhez a könyvhöz. A történetre magára mondhatjuk, hogy egy semmi extra tinisztori. Iskola, szerelem, sport, pályaválasztás, félreértések, önértékelési zavarok, szemétkedések… Csupa-csupa olyan téma, ami valóban foglalkoztatja ezt a korosztályt. A szereplők is éltek, többsíkúak voltak: mindenkinek voltak titkai, fájdalmai, amik a viselkedésüket indokolták. A könyv cselekménye, a végkifejlet sem habos-babos, bemutatja azt, amit azért szerintem sok tini átél, hogy például nem lesz mindenki a barátom, és régi barátságok is szakadhatnak meg, ürülhetnek ki, ha bizonyos körülmények megváltoznak.

Az írónő két könyvével is felkerült a listánkra, de végül ez a regénye nyerte el a tetszésünket. A történet két szálon futó és egy nagyon fontos tabu témát dolgoz fel: a gyászt. De természetesen nem szabad beskatulyázni, hiszen számos más érdekességet olvashatunk a regényben.

@Molymacska szerint: A könyv valami furcsa egyveleg: azt olvasni róla, hogy a gyászról szól, pedig kár lenne csak erre leszűkíteni ezt a regényt. Ez sokkal szerteágazóbb, és valósabb könyv, sem mint egy csakis gyászfeldolgozással foglalkozna. A történet szerint Fanni szereti az animéket, és vágya, hogy elkészítse a kedvenc karaktere, Urara cosplayét. Ezt a vágyát viszont akadályozza például a varrógép hiánya, vagy éppen az, hogy fogalma sincs, mit is kell csinálnia. Így a szomszéd néni kezd segíteni neki, akivel elvileg nem kellene beszélnie, hiszen a szülei között is húzódnak családi titkok. Ez a könyv számomra a kapcsolatokról szól, mert valójában különféle kapcsolatok jelennek meg, és ezt elemzi ki igazán a kötet egyes eseménysorozatokon keresztül. Az első kapcsolat Isten, vagy egy magasabb rendű entitás (spirituális értelemben) és az ember kapcsolata. Nagyon érdekes volt a hit kapcsolatát megfigyelni a regényen keresztül. Folyamatosan ott volt, lassan szivárgott be a történetbe, és próbálja az érem mindkét felét megmutatni. Kicsit mutatja a vallás hagyomtiszteletét, miközben a fontos kérdésekre is próbál választ adni. Érdekes, hogy nagyon jól kirajzolódott a kresztényi szeretet árnyoldala is, amikor ez a szeretet valójában nem más, mint az adott ember önzése, és valójában a viselkedése semmiben sem különb, vagy még rosszabb is, mint nem hívő embereké. Miközben a hit nélküliség ugyanúgy hordozhatja magában a felebaráti szeretet, a jótékonyságot.

@bagie pedig így vélekedik róla: Mészöly Ágnes az ifjúsági könyvek írói között megkerülhetetlen, és a neve – számomra- kezd garanciává válni a minőségi, tartalmas gyerekeket / fiatalokat érintő kötetetek kapcsán. A Fekete nyár kb 2-3 hónap története, amikor az osztályában kiközösített lány, Fanni és szomszédjában élő idős néni barátsága által az ifjúságot érintő dolgok: kilógás az osztálytársak közül, szerelem, barátság…és az elmúlás, halál is érthetővé, feldolgozhatóvá, átértékelendővé válik. Mindehhez hátteret ad a Comic-Con / cosplay művészeti ág – amely még inkább segít a fiatalok elérésében. Nekem nagyon tetszett a pörgős, párhuzamosan futó két történet – néha csak az ifjúsági nyelven írt napló zökkentett ki, mert néhány rövidítés megakasztott a folyamatos olvasásban. AJÁNLOM!

Az írónő nevét nem kell bemutatnom számotokra, hiszen számos műfajban alkotott már. A mostani regénye a tavaly megjelent és sokak által nagyon szeretet Vágymágus sorozat második része. A kalandok most is folytatódnak és a humorban gazdag történet folytatásért kiállt.

@kratas szerint: Kicsit ingadoztam a 4,5 – 5 csillag között… Izgalmas és olvasmányos történetet kaptam megint, csak kissé kevésbé fogott meg, mint az első rész. Vagy túl közel olvastam egymáshoz a könyveket. Rianna időnként elveszti azt a harcias lelkét és penge eszét és átmegy egy epekedő-óbégató tyúkba, miközben bolyong a várban és Lidérc után sóhajtozik, meg elemzi barátságukat stb-stb. De ettől még az ötlet jó, remélem a folytatásban többször csodálhatjuk meg a kis szipoly éles eszét, mint a srácok vágykendőjét.

@Chöpp véleménye: Úgy csuktam be az utolsó oldalon és tettem le, hogy hangosan méltatlankodtam: „Ne már!”Mindig attól rettegek a sorozatoknál, hogy egy-egy részt úgy fejez be az író, hogy valami oltári nagy gebaszban hagyja a főszereplőnket, mire szerencsétlen olvasó, aki az utolsó lapokon már egyébként is tövig rágja a körmeit és markánsan befeszülnek az olvasóizmai, csak hápog. Édes Jó Istenem, mikor jön a következő rész? És mikorra múlik el az, hogy naponta többször arra gondolok, mi lesz a szereplőkkel és vajon hogyan folytatódik a történet? Merthogy a történet bizony tovább bonyolódott és a mágia mellett felfénylett a tudomány és technika ösvénye is, aztán még előttünk van a tényleges háború, és folyton újabb és újabb meglepetésekben van részünk (talán nem annyiban, mint az első kötetben, de ez nem is volt számomra probléma, úgyis kellett idő és energia a határidős munkáim elvégzéséhez, amit ugye nem segít elő, ha egy könyvet még rövid időre sem tudok letenni). Úgyhogy ez egy kicsit nyugodtabb kötetre sikerült, kivéve a végét, ami miatti türelmetlenségem folyományaképpen én kérek elnézést!

Az író szintén ismertebb a fiatal olvasók körében, hiszen számos regényt álmodott meg számukra. A mostani története egy igazi cukorbomba, melyet a karácsony idilli hangulatával megfűszerezve kápráztatja el az olvasókat.

@Noémi_Zsófi_Tóvári szerint: Ez a könyv kívül-belül gyöyörű! ❤ „Tudod, mi az igaz szerelem? Amikor a párod összes hibáját elnézed, és a legrosszabb pillanataiban is ugyanúgy szereted, mint amikor a csúcson vagytok”

Kíváncsian vettem a kezembe, az írótól ezelőtt még nem olvastam könyvet, nagyon kíváncsi voltam, hogy van-e a történet is olyan gyönyörű mint a borító. Hát van.

@Molymacska értékelése szerint: Éld át a pillanatot (klisés címe ellenére) már az első beharangozók óta várom. Őszintén, engem levesz a lábamról a karácsonyi történet, főleg ha romantikus a könyv, és ha egy bejáratott, általam kedvelt szerző írja a történetet… azonnali vétel. A könyv pedig pontosan azt nyújtotta, mint amit vártam, sőt, picit többet is annál. A történet szerint egy francia író éppen Budapestre tart dedikálásra, ahol nem csak az olvasó szívét lopja el, hanem a főszereplő lány szívébe is belopja magát. Mindez december 23,-án kezdődik, így benne vagyunk egy téli-karácsonyi forgatagban is. A történet nagyon érdekes és lehengerlő volt. Valójában az alaptörténet nem túl bonyolult és ha csak erről szólna a történet, akkor valószínűleg ez maximum közepes könyv lenne (karácsony miatt mondjuk hármas fölé). Ami izgalmassá teszi a könyvet, az a karaktereket, és karakterek egyéni és közös problémái.

Az író szintén nem első könyves alkotó, de most kifejezetten egy komor hangulatú disztópiát álmodott meg a fiatalabb olvasóknak. Fő témája a klímakatasztrófa és az általa kialakult problémák megoldásai. Két főszereplőnk már személyükben is különlegesek, de abban a világban, melyben élni kénytelenek még érdekesebbé teszik az amúgy sem unalmas regényt.

@krlany szerint: Ez egy nagyon durva disztópia egy lehetséges klímakatasztrófa után. Jók az ötletek, jó a kivitelezés, érdekes a világ, és talán el is jön egyszer. Befaltam. Olvasnám tovább, mert még van miről írni, bár így is kerek egész… jah és Magyarországról szól valós helyszínekkel, és ez nálam plusz pontot ér. Az ifjúsági könyvek és a férfi írók nagyon jó kombó. Szeretem ezt a felállást, megtudnak lepni, és nincs bennük a kényszer, hogy kötelezően legyen benne romantikus szál, így ha van is, olyan szépen, természetesen bomlik ki, mint egy virág a tavaszi napsugárban, mint pl. itt is. Imádom Danit, hogy nem az a csacsogós, de a tömörsége kifejezőbb, mint egy barokkos körmondat. Jók a karakterek. Az egész nagyon rendben van.

@meseanyu véleménye: Jól megírt, olvasmányos regény, amely egy szuperül felépített, és sajnos hihető disztópikus világban játszódik. A végével nem voltam kibékülve, azért vontam le egy kicsit. Ott olyan érzésem volt, mintha a szerzőnek már nem maradt volna ötlete, és gyorsan le akarta zárni a sztorit. Kár, mert előtte meg tényleg szinte minden tetszett, bár a főszereplő srác stílusa azért kicsit erőltetett volt. De ezeket leszámítva ez egy tényleg szórakoztató, erős kötet, érdemes elolvasni.

A fenti lista összeállításában közreműködő zsűri tagjai:

Köszönjük a munkájukat!

A top 10 kihirdetésével párhuzamosan elindul a közönségszavazás, ahol a moly minden aktív tagja szavazhat a számára legjobban tetsző ifjúsági regényre. A szavazatok alapján ítéljük oda a közönségdíjat. Szavazni pedig ITT tudtok.

Karcgazda: @Nikolett0907






693 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page