top of page
Keresés

Líra 2023 - A kimaradók II.

A Merítés-díj líra kategória tízes listájának kihirdetéséig már nem sokat kell várni – de addig is olyan köteteket ajánlunk nektek, amik bár kimaradtak a listából, olvasásra, beleolvasásra érdemesek!


Kustos Júlia: Hullámtörő Kustos Júlia költő, szerkesztő, kritikus. Első kötete a Jelenkor gondozásában jelent meg. A kötetet @Cukormalac így jellemezte: A versek túlnyomó része nagyon emlékezetes, köszönhetően az intenzív képeknek, feszes mondatszerkezeteknek, letisztult stílusnak és bőséges eszköztárnak. Már-már gyönyörűnek is mondható ívet írnak le az itt sorakozó költemények, nagyjából lehetetlen is beléjük kötni, pedig szeretek kritikus lenni, de most nem sikerül. A félig-meddig ismertekkel együtt is magasan az egyik legjobb darab idén ez az alig száz oldal, érdemes odafigyelni rá. Részlet a kötetből:

Serdülő / Bildung Amikor először láttam szemében az öregedést, kezéből hirtelen kihullottak az eltitkolt ráncok. Addig a napig voltam kislány; addig a napig hittem a halhatatlanságot. Az ajtófélfán egy vonal köldökmagasságban azt mondja, ő egy régi májusban én voltam. Azóta a hetek csípőként szélesülnek el. A tükörben figyelem, hogyan öregszem nővéremmé, anyámmá, miközben térdig gázolok az eldobált játékokban. Ágoston Tamás: Szonettek a babaházból Ágoston Tamás kötete a Napkút gondozásában jelent meg. A kötetben olvasható szonettek mind szerepversek. @LuPuS_007 így kezdi értékelését a kötetről: Már az első vers, azaz szonett után tudtam szeretni fogjuk egymást. Az élet minden pontjáról érkezik egy karakter, akinek ábrázolás egyszerre groteszk, képmutató, de ezek mellett mégis magát a SÖTÉTSÉG-et szeretjük. Na jó a halál képi ábrázolását. Részlet a kötetből:

A kútásó szonettje Erős volt, inas, szikár és barna, kutakat ásott régen az apám, most kókadtan lóg csenevész karja, és foltok égnek fölpuffadt hasán. Meztelenül totyog át a házon, a mérleg előtt tétován megáll, varjak ülnek károgva a fákon, mikor az utcákon sétafikál. Ostoba mihaszna – sziszegi anyám –, mennyit ütlegelt, kínzott hajdanán, hányszor bőgtem végig az éjszakát! Felesleges itt, mint légy a tejben. Koncentrálnom kell, hogy elviseljem, ha sír, hogy holnap felköti magát. Szőcs Petra: A gonosz falu legszebb lakói Szőcs Petra költő, filmrendező kapta idén a Hazai Attila Irodalmi Díjat A gonosz falu legszebb lakói című verseskötetéért. A kötet a Magvető gondozásában jelent meg. @LuPuS_007 lelkendező szavai: Már előre tudtam, hogy szeretni fogom, mert Hieronymus Bosch és Pieter Bruegel képei festették tovább az olvasott verseket a képzeletemben. A közelmúlt betegség hullámát kellene meglovagolni, de a múlt káoszába is tekintenek a versek. Teljes letargia (szürrealizmus, ami beúszik a sorok közé), de mégis humoros ahogyan a modern betegséget szeretné megoldani a régmúlt kuruzslással. Talán ilyen lehet, amikor nem tudjuk, mi bajunk van, de már pontosan tudjuk Dr. Google segítségével, hogy mivel is kell gyógyítani.

Részlet a kötetből:

Az uram azt mondta, nem lehet lefényképezni a Napot. Hát dehogynem lehet. Eladó az ő szürke öltönye is, mélyen ár alatt, csodálatosan passzol a smaragdberakásos szandállal, amit ingyen adok. Az uram nyolcvan százalékban a lábam miatt szeretett belém. Vados Anna: Nincs véna Vados Anna kötete szintén egy első megjelenés, a kötet a Magvető gondozásában jelent meg. A költő 2021-ben nyerte el a Petri György-díjat. Részlet @virezma értékeléséből: „Ezt a kötetet is úgy kezdtem el, hogy jó, jó, ez is valami nagyon kortárs akar lenni. Aztán mint amikor főzés közben nem figyelsz oda, és megcsúszik a kés, hirtelen mélyre ment. Nem tökéletes, persze, mi az, hogy tökéletes? De úgy érzem, ennek most adok egy esélyt, és drukkolok, hogy mások is így tegyenek. Részlet a kötetből:

Ez nem az a lakás, ahol győzködtél, hogy a betegeim úgyis meg fognak halni, hanem olyan, ahova nem ér át Lipótmező százötven éves csendje. Baska Barbara: Deus ex machina Baska Barbara operatőr, képzőművész és grafikus, Deus ex machina című kötetét kórházban töltött idő alatt írt haikui töltik meg. A kötetben a haikukhoz egy-egy fénykép is tartozik. A kötetről @JPityu így írt értékelésében: Hűűű. Bővebben: lekaptam a Libriben a polcról. Gyorsan el is olvastam. A bevezető és a zárójelentés kell, hogy üssön. Most visszateszem a polcra, és merengek. Ütős és különleges. És sok benne az erő. Biztos vagyok benne.

Részlet a kötetből:

TISZTA LEVEGŐ Porlasztott magány, a gép ritmusa szerint válunk felhővé. Gerevich András: Légzésgyakorlatok Gerevich András költő, író és műfordító. Frank O'Hara nemrég megjelent verseskötetének fordítója. Légzésgyakorlatok című kötetéről @JPityu így írt értékelésében: Sikeresen magával rántott, de volt itt-ott hiányérzetem. De összességében megkaptam az élményt, amit egy verseskötet olvasásától várok. A pluszt. A fűszert. A varázst. Részlet a kötetből: Nem lesz más az utolsó vacsorádon, csak kihűlt virsli, szottyant sültkrumpli, langyos, avas, keserű, paprikás zsír, de addig nyald meg mind a tíz ujjadat, borotváld le a hónaljadban a szőrt, a tükörben anyajegyek csillagjegyein keresd ki a horoszkópodat, jósolj az örvénylő színformákból, ahogy a forró vér elkeveredik a jeges tengervízben, amikor a bálnavadász hajón lecsapolják a kilőtt állatot, befolyik a képernyőn, bokáig bálnavérben gázolsz a nappaliban, csupa vér a lepedőd, paplanod, párnád, fuldokolsz, kapkodsz levegő után, a gyomrodba nyeled, a tüdődbe szívod, még zihálva felébredsz, ragacsos arcodat tisztára mosnád, de a csapból is bálnavér folyik. Ha még nem tettétek volna, érdemes átböngészni a további kimaradóinkat.


Holnap pedig érkezik a tízes lista is.


Addig is jó olvasást, böngészést nektek!


Karcgazda: @deaxx

99 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page