top of page
Keresés

Líra 2023 - Top 10

Hány verseskötetet olvastál tavaly? Egyet sem? Ezzel nem nagyon lógsz ki a magyar átlagból. Mi viszont annál többet, hogy elétek tehessük a szerintünk legjobbakat, és megkönnyítsük a választást.



Büszkén jelentem, hogy a 10 fős zsűri összesen 340 olvasással kiválasztotta a 10, általa legjobbnak ítélt, 2022-ben megjelent magyar verseskötetet. Elöljáróban annyit mondhatok, hogy igen izgalmas lista állt elő. Fogadjátok szeretettel!


András László – Babiczky Tibor: Hajótörés szélcsendben Rögtön az (ábécé szerinti) első mű úttörő abból a szempontból, hogy eddig még soha nem került fel a listára kétszerzős kötet. Aki visszagondol az előző évadra, az emlékezhet rá, hogy Babiczky Tibor akkor arra vállalkozott, hogy kiegészíti Szapphó töredékesen fennmaradt műveit. Maradva az antikvitásnál, András László barátjával ezúttal két kitalált ókori görög költő bőrébe bújva adták közre hol játékos, hol nagyon is komoly mondanivalóval bíró, egymással párbeszédet folytató verseiket. @Cukormalac így írt a kötetről: „Valósággal lenyűgözött ez az egymásnak felelgetős, páros tükör-játék – akár azt is meg merném kockáztatni, hogy költészeti szempontból a 2022-es év hazai csúcsteljesítményével állunk szemben. Babiczky nem húzta be a kéziféket Szapphó-paradigmája után és később is sorra gyártotta a jambusokat, trocheusokat, spondeusokat – már-már András agyára menve, – amiből végül ez a pazarul kitalált és végtelenül ügyesen felépített kis kötet, valódi gyöngyszemek sokasága kerekedett ki.”


Barátok


Az egyik azon búslakodott, hogy hozzá csak feleségül akarnak menni a nők, a másik meg, hogy ágya forró bár, tűzhelye hűvös, én meg csak el akartam jönni hazulról s egy kis bort meginni nyugodtan.


Borbély Szilárd: Bukolikatájban Borbély Szilárd posztumusz kötete az ókori bukolikus költészethez nyúlik vissza. Saját életének elemeit felhasználva, a gyermekkor, a vidék, a szegénység tapasztalatát az istenek és emberek világába helyezve egyszerre nagyon magyar és általánosan emberi mitológiát alkot.


@deaxx szavaival élve: „Emelkedettség és ismerősség, az élet és annak egyetemessége, saját egyéni és közösségbeli jellemzőivel. Durvaság és magasztos együtt. Viszont ezek a versek azért megfekszik az ember gyomrát, mint a kövek. Óvatosan kell olvasni. Figyelmesen, átgondoltam. Zseniális, remekmű.”


Az istenek nem foglalkoztak a gyermekeikkel. A hirtelen vágy őrületében nemzették őket, megszülték valahol és magára hagyták. Kecskék nevelték fel, farkasok szoptatták, forrásnimfák vigyáztak rájuk, barlangok öle védte az isteni csöppségeket, akik délután már lábra álltak és lopni mentek vagy más hőstetteket cselekedtek.


Erdős Virág: könnyei Erdős Virág az elmúlt három évtized egyik meghatározó hangja. Költészetét átszövi egy erős közéleti mondanivaló, szívügye, hogy azok helyett is szóljon, akiket nem hallanak meg.

@JPityu ajánlója: „Erdős Virág már beférkőzte magát a kedvenc kortárs magyar költőim sorába. Csodálatos, ahogy használja a magyar nyelvet, a stílusa pedig számomra egyszerre szókimondó és szégyenkező is egyszerre. A kötet első fele a pandémia alatti Wolt futárkodását idézi fel; eszméletlen, mennyi szituáció, mennyi megélés, milyen megfogalmazás. A második felében is visszaköszön itt-ott a Woltos időszak. Nagyon szeretem Erdős Virágban, hogy nem kertel, hogy nyers, hogy őszinte, hogy nem érdekli, ki mit fog szólni. Ő ilyen, a költészetének ez a bája, én pont így szeretem.”


új padokon régi testek ülnek mint a zsák töltekeznek mint a körbe betonozott fák


Fekete Richárd: Módosítás Fekete Richárd 1986-ban született, Pécsett. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, mellette a pécsi Jelenkor online szerkesztője. Doktori értekezését Kemény István költészetéből írta. Első kötete Király Odett álnéven jelent meg.

@Véda ajánlja a kötetet: „Aki vált már el életében, annak picit fájni fog Fekete Richárd verseskötete. Nem olyan 'gyomorszájonütősen' fájón, de mindenképpen felszisszenősen. Már a borítón megjelenik a család széthullásának traumája fölötti gyász, amit a gyűjtemény indításában hasonlóan egyértelműen és puritán módon a veszteségre fókuszálva kapunk meg. A kötet első szakaszának olvasásakor már bevillant Oravecz 1972. szeptembere, amely hangulat számomra Fekete jóvoltából, szinte az utolsó oldalig, szerencsére, fennmaradt. Olyan szép volt tényleg sokszor ez a minden bravúrtól mentes megjelenítés, – amit kortárs költőnél csak ritkán látok-, hogy a fülszövegre reflektálva egy tiszta, de mégis hófelhőkkel terhelt égboltot fotóznék a családi fényképalbum legvégére.”


Egy éve bennem vágtat a hallgatás fagyos, zöld lova. Légzése köd, patája jég. Kocsonyás talaj, lucskos ég.


Horváth Eve: Privát idegenvezetés Horváth Eve igazi meglepetésként robbant be a 2022-es olvasmánylistánkra. Falcsik Mari így jellemezte: „Magas szintű magyar lírai nyelvet beszél, szenvedéllyel, okosan, újítón, világosan, pontosan, szépen. József Attila fiúhúga, Tandori rajongó kisinasa, Domonkos István althangja, Kerouac Evo-cimborája, Hajnóczy Péter lírikus epifonja. Távoli dalnokok örököse, jövendő világok kitapogatója – és, a maga ura.”


@Véda így értékelte a kötetet: „Különös ereje van Horváth kötetének, ereje a szubjektivitás, az önazonosság, az önazonosság egységének összetettsége és harmóniája. Szeretem, ha valakiben megvan az elmélyült figyelemmel töltött jelenlét képessége, a megfigyelés képessége, az önreflexió képessége, az önátadás képessége, főként, ha az nem egy felvett színházi kabát. Itt minden sorban érzékelhetően tapasztalható mindez, ahogy pedig szavakban formát ölt, azt hívják tehetségnek. Lenyűgözött.”


zuhanyfülkében tandemben reszketünk mert a világvége lett végtelen tekinteted egy időablak melyen olykor kiugrom és beleesek magamba először volt a jelentés majd a jelen és most a jel végül a pontos jé és legutoljára a pont aztán egy bolygón bekövetkezik az ősrobbanás ahol ádámkosztümös évák és bordatörött ádámok öléből kígyók másznak elő mi állunk a fülkében hátha megmenekülünk a víztől a zuhanyrózsát fülemhez emelem akár a kagylót és hallgatom a vonal moraját


Izsó Zita: Bekerített erdő Izsó Zita 2007 óta publikál verseket és műfordításokat. A FISZ Világirodalmi Sorozatának szerkesztője (angol, német, spanyol és francia nyelvből fordít.) Tagja a József Attila Körnek és a Fiatal Írók Szövetségének. Első verseskötete Tengerlakó címmel 2011-ben jelent meg a FISZ gondozásában. Az Átjáró című kulturális-közéleti blog alapítója, melyet Ayhan Gökhannal közösen szerkeszt.


@Natalie_Danaisz így írt a kötetről: „Megszólított, és fenn tudta tartani a figyelmemet. Nem kellett kulcsot keresnem hozzá. Eleve nyitva volt a kapu. Láttam, ahogyan ömlik keresztül rajta a folyó. Az almafáknál aztán lassan ringva kanyargott tovább. Virágszirmok csillogtak a víz színén. Vitte őket valahová. Szirmokból épít szigetkéket ott, ahol megpihen benne a zúgás.”


Mert a bekerített erdőben a folyó szavai beszivárognak a figyelem legapróbb résein, de csak az hallja meg, akin hatalmas fülek nyílnak, akár az orchideák, és te is folytathatnád a sírást, de megrészegít a születés előtt állók szabadsága, ami csak annak a szabadságával ér fel, aki búcsúlevél nélkül képes befejezni az életét


Kemény Gabriella: Más világok Kemény Gabriella kötete több szempontból is különleges. A 2020 őszén, Szabados Ági által alapított Libertine Kiadónál jelent meg. Kézbe véve érződik, hogy gondot fordítottak a könyv külső megjelenésére, ami Szinvai Dániel illusztrációiban is tetten érhető. Ahogyan a kötet végén olvasható, a szerző „az Insta-költők nemzedékének tagja” (…), arra törekszik, hogy felszabadítsa kortársait a kényelmetlennek tűnő témák okozta szégyenérzet alól”.


@deaxx így írt róla: „Kemény Gabriella kötete mai, kortárs, őszinte, olyan, mint egy napló. Sok kicsi vallomás. Minden vers egy történetet mesél el. Egyszerű, nem akar elvont lenni. Ismerős hangon szól az olvasóhoz.”


Szeretném, ha agancsok vagy virágzó ágak nőnének a hajam alól, és csillagokat szórhatnék szét a sötétben elbújt állatoknak.

Menedék akarok lenni, nem ez az örök szélvihar.


Peer Krisztián: Bizony Nem tudom, kinek az ötlete volt, hogy Bödőcs Tibor írja a fülszöveget, de én akkor lettem kíváncsi a palira (mármint Bödőcsre). Peer Krisztián megosztó személyiség, ahogy az zsenikkel gyakorta megesik. Az önirónia, az alázat és a provokációra való hajlam bokszol benne a tehetséggel, mikor melyik kerekedik felül. 42 című kötetéért 2018-ban a Merítés-díj zsűri és közönségdíját is elnyerte, majd 2020-ban a Nem a sajátod ugyancsak a legjobb tíz közé jutott.


@deaxx értékelése: „Van itt minden, csak finomkodás nincs. A 42 után sokkal lazább, nyitottabb, őszintébbnek érződik ez a hang, itt-ott humoros, máshol egészen komoly. Néhol olyan személyesnek éreztem, hogy illetlennek tűnt olvasni. Ha össze kéne foglalnom a lehető legrövidebben, lehet, hogy azt mondanám, hogy a durvaságával hat. És néha le is tarol.”


Ne úgy képzeld el az írást, mint emlékezést valamire, ami elveszett. Létrehozol valamit emlékek helyett. Ezt is felírtam, ezt sem találom. Emlékszem, megmondtad, lesz egy nap, amikor elfelejtelek.


Szöllősi Mátyás: Szabad Szöllősi Mátyás sokoldalú személyiség. Mindhárom műnemben alkot, rendszeresen jelennek meg recenziói kortárs irodalomról, komolyzenei koncertekről. Szerkesztőként dolgozott több szépirodalmi és kulturális folyóiratnál. Fotóriporterként számos portré- és dokumentarista sorozat készítője. Érdekesség, hogy versenyszerűen kosárlabdázott. A Szabad című kötet válogatás több mint 15 év terméséből.

„Kifinomultság, önazonosság, őszinteség, tapintat, intelligencia” (@Véda értékelése) „Könnyed. Erős. Úristen.” (@JPityu értékelése)


Indulj el, nehogy megfojtsák álmaid az elégedetlenek, haszonleső hazugok. Még van időd rá, hogy emlékezz és szeress. Hogy megtaláld, amit valaki számodra önként elhagyott. Telhetetlen vágyad, amit meg nem tagadhatsz, mérték legyen ott, és jó alap, hogy kitűnj az ismétlődésből. Hogy ne csak lássanak, de meghallhassanak.


Vajna Ádám: Egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? Vajna Ádám 2014 óta publikál, első verseskötetét 2018-ban jelent meg Oda címmel, 2019-ben pedig elnyerte a legjobb magyar nyelvű első verseskötetnek járó Makói Medáliák-díjat, illetve megkapta az Írók Boltja Könyvösztöndíját líra kategóriában. 2020-ban Babits Mihály műfordítói ösztöndíjat kapott a norvég költő, Tor Ulven: Türelem című kötetének lefordítására. 2021-ben elnyerte a Salvatore Quasimodo Költőverseny különdíját.


@Cukormalac ajánlóját olvashatjátok: „Míg az Oda verseit is végig tökéletesnek, görcsmentesnek ítéltem meg annak idején, s azóta is minden alkalommal, semmiféle töredezettséget nem érezve sem a koncepción, sem a szerkesztésen, úgy érzem, most sikerült az eddigiekre is rápakolni, nem csak egy lapáttal. Lám, ez történik, ha érik és fejlődik, folyamatosan próbál megújulni az ember – annak ellenére, hogy az úgymond modern versek közül nagyon kevés tud igazi élményt jelenteni és újat mutatni, mondani számomra, plusz sokkal jobban szeretem a rímes, klasszikus formákat, végig vitt magával az egész könyvecske, elkapott a flow-élmény. Ádám tud és kész: legyen szó akár a francia forradalomról, Petőfiről, napjainkra való reflektálásról vagy egy teljesen abszurd és képtelen benyomást keltő ötlet megvalósításáról, miszerint hogyan is válhat egy vers kultikussá (ez személyes kedvenc is lett), üresjárat nélküli és emlékezetes, sokszínű, összetett, röviden összefoglalva parádés gyűjteményt kaptunk ismét – csak így tovább, mert ez a mai eredetiség- és megvalósítás-deficites hazai líra világában üdítő és kivételes remekelés!”


a verset összezavarja, hogy tájszólásban gondolkodik, de úgy van vele, hogy shit happens, és kimegy a közértből, abban reménykedve, hogy amíg visszaér a szobájába és magára zárja az ajtót, nem találkozik senkivel. a vers úgy érzi magát, mintha egy Billie Eilish-klipben lenne. a vers szeretné úgy érezni magát, mint Lovasi András szemüvege.


Ők tehát a 2023-as Merítés-díj döntősei. És most rajtatok a sor, kedves Molyok, hogy kiválasszátok a 10 jelölt közül azt, akit a legérdemesebbnek találtok a KÖZÖNSÉGDÍJ elnyerésére. FONTOS! Nem számítanak érvényesnek azok a szavazatok, amelyek a szavazás kiírása után született regisztrációról érkeznek. Ezeket nem számoljuk bele a végeredménybe.

Szavazni a következő linken tudtok: KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS



Karcgazda: @virezma

388 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page