top of page
Keresés

Az évtized gyermekkönyve - Zsűri könyvlista 6-13. hely

ZSŰRI KÖNYVLISTA

|merítéslista |azévtizedgyermekkönyve


Lássuk a zsűri által összeállított TOP10-es listát, ami kicsit hosszabb lett, mivel komoly holtverseny alakult ki!

A 6-13. hely döntetlen lett, vagyis ugyanannyi pontszámot kaptak az alábbi könyvek, így ábécé rendben sorolnám fel őket.


>Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Dániel András neve összefonódott a kuflikkal, de ez a történet most nem róluk szól.

"Nagyon jó volt! Találkozott a Kicsim és a saját elvárásaimmal. Örültünk a feladatoknak, a meséknek, a rajzoknak, a történetnek. Fantáziadús és saját polcra illő alkotás!"

@Chöpp [[https://moly.hu/ertekelesek/1738556]]


>Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

A Ringató-mesék második kötetében Borsi, a kis tacskó, a téli népszokásokkal és a hozzájuk kapcsolódó népdalokkal, népi hangszerekkel ismerkedik meg.

„A gyermek legfőbb tanulási forrása a mesék és játékok. A könyv nagyon jól összefoglalja a téli évszakot és ünnepeit, a CD – hanganyag pedig segít abban, hogy a gyermek számára érdekessé váljon a néptánc, a népzene.

Bár sorozat, de nem muszáj tartani a sorrendet.” @Zoe27 [[https://moly.hu/ertekelesek/3472876]]


>Gimesi Dóra: A tündér csizmája

Karácsonyi mese egy morgós cipész és egy tündér találkozásáról.

„Kortalan, szép mese ez a család erejéről, a morgás magányáról, majd a magány morgásáról. […] A történet klasszikus és modern meseelemek ötvözéséből született, de jól áll neki, mert nagyon jó az arány, és hozzá a nyelvezet.” @krlany [[https://moly.hu/ertekelesek/3539886]]


>Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok

A Tündérpalotában virágvarázslat zajlik. Akinek kiszínesedik a ruhája, az egy gyógynövény segítője lesz. Olina, a félszeg tündérlány kapja az új feladatot: az orbáncfű őrzője és segítője lesz.

„Az ötlet és a kivitelezés is nagyon szép! Virágtündérek kisebb-nagyobb kalandjain keresztül mutatja be az adott (gyógy)növény tulajdonságait. Nagyon jó, hiánypótló ötlet. Jöhet még több!” @Hintafa [[https://moly.hu/ertekelesek/3162652]]


>Molnár T.Eszter: A Kóbor Szálló

Varázslatos, érzékeny meseregény Molnár T. Esztertől és Molnár Jacqueline színpompás rajzaival, sok-sok humorral, emberismerettel, empátiával.

"A könyv főszereplője Hugó hajléktalan. Nem könnyű téma, de az írónőnek mégis sikerül olyan módon megközelíteni, hogy képet kaphatunk a hajléktalansággal járó problémákról, ugyanakkor mégis egy igen szerethető, kedves mesét tár elénk.

A történet tele van varázslatos elemekkel, ugyanakkor a sorok között mégis a való világban igen fontos elvekre tanít: mint az empátia, hűség, egymás elfogadása, előítélet-mentesség fontosságára." @Boglárka_Madar [[https://moly.hu/ertekelesek/3219811]]


>Nyilasi Judit: Wan-Wan és a kacagóvirágok

Csendesen telnek a nyárvégi napok Wan-Wan sárkány és Leperke otthonában, míg egy nap arra ébred a két barát, hogy az eperlepkét rejtélyes betegség támadta meg. Wan-Wan felkerekedik, hogy kiderítse, miként segíthet rajta.

"Jaaaajj, miért nem hosszabb?? :o( Annyira szeretnék még Wan-wanról, Leperkéről, és főképp Mzu-ról olvasni… A rajzok meg… bármelyiket elfogadnám tetoválásnak is akár, bár nem vagyok az a tetováltatós típus. :D Terápiás hatású könyv." @stippistop [[https://moly.hu/ertekelesek/772375]]


>Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány

A Csukás István-díjas Simon Réka Zsuzsanna legújabb kötete a tőle megszokott humorral, és szójátékokkal fűszerezett csodás nyelvezettel meséli el a tíz különleges királylány egy-egy vidám történetét.

"Nekem bejönnek ezek a modern királylányok:)))) Mindegyik mese nagyon jópofa, kedves sárkányokkal, felvilágosult királylányokkal, akik bicikliznek, repülnek, imádnak fára mászni, lovagrendet alapítanak, és nem epekednek hercegek után. Nagyon elmés párbeszédek vannak a könyvben, jól kitaláltak a főhősnők." @ziara [[https://moly.hu/ertekelesek/2312949]]


>Varró Dániel: A szomjas troll

Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit.

"Izgatottan vágtam a zord északi legendákra épülő dallamos mesekalandba. És valójában most sem csalatkoztam: ízlelgettem pattogós rímeit, megismertem különös lényeit (voltak itt trollok, orkok, leprikónok, törpék, szárnyas malac stb), szerettem a mesei hagyományokat megtörő megoldásait és megtudtam, mi az a lakka, azontúl, hogy minden troll imádja." @vorosmacska [[https://moly.hu/ertekelesek/3120429]]





7 megtekintés0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page