top of page
Keresés

Gyermekirodalom 2021- A kimaradók III.

Frissítve: 2021. máj. 28.

Ezúttal az érdekesség kedvéért a TOP10-ből kimaradók közül azokat válogatom össze, amik idén a legjobban tetszettek az óvodás korú fiamnak. Mindegyik maradandó élmény volt.




Az első meghatározó könyv Vibók Ildi A szupercsapat a, hiszen még hetekkel később is téma volt nálunk. Vicces volt, amikor erre hivatkozva kaptam magyarázatot valamire.

Teljesen egyet tudok érteni @csgabi szavaival: “Bármikor odaadnám gyerekeknek, hogy egy szuper kis történet keretei között ismerkedjenek meg az immunrendszerünkkel és a védoltások fontosságával. Tetszettek az illusztrációk, már csak ezek miatt is érdemes elolvasni a könyvet, de persze ne csak ezért vegyétek kézbe. :-)”


Bartos Erika nagy kedvenc nálunk, nem tudok melléfogni a könyveivel. Bevallom a Bartos Erika Dunával kicsit meggyűlt a bajom, mivel elég nehéz ennyi évszámot és nevet érdekesen felolvasni. De nem volt más választásom, többször is meg kellett tennem. Erre @bagie értékelése adhat magyarázatot: “20+ év pesti élet után is tanultam új dolgokat a Duna történetéről, hídjairól, szigeteiről. Néhány hely listára kerül: olyan helyek, amelyeket látnom kell. _Szerintem zseniális könyv.”


A Mézes Judit Gondűző mesék több estén keresztül szerzett magának osztatlan figyelmet, ami egy örökmozgó gyerek esetén valóban nagy dolog.

@Tarja_Kauppinen szerint is “Jó könyv, tele tanulságos történetekkel. Az, hogy az irigység mérgező, hogy elkószálni veszélyes, vagy hogy egy rosszul szocializált gyereken csak a sok-sok dicséret és a fokozott kedvesség segíthet, elsőre talán evidensnek tűnnek, valójában azonban még sok felnőtt is hadi lábon áll a könyv üzeneteivel. Mert hiába tudjuk elvileg, hogy hogyan kéne kezelni egy nehéz embert, vagy hogyan kéne reagálni, ha a környezetünkben valaki elfogadhatatlanul viselkedik, a gyakorlatban korántsem könnyű ezeket a dolgokat meg is valósítani. Felnőtt fejjel is érdemes elolvasni ezeket a meséket.”


Ha kisfiad van, akkor az autók biztosan részei lesznek az életednek! Bár nem olvastuk az első részt, mégis élvezhető volt Várfalvy Emőke Még húsz kerék könyve.

@Nikolett0907 soraival foglalnám össze, hogy miről is szól: "Várfalvy Emőke – Még húsz kerék című alkotása a második mesecsokor, mely az autóklinika ügyes-bajos eseteit meséli el. Ahogy már megismertem a csapatot, a Zolik – Horváth Zoli, Lengyel Zoli és Cseh Gabi – valamint Misa, sokszor komoly gondokkal találják szembe magukat, de kellő tapasztalattal és természetesen egy jó csapatszellemmel felvértezve, bármilyen problémát megoldanak."


Ugyanakkor mindig szükség van olyan mesékre is, amik megdolgoztatják a fantáziát és segítik a problémamegoldó képesség fejlődését is, ilyen a Bárkányi-Horváth Éva A Nagy Büdös Semmi és a Kis Büdös Semmi kalandjai, melynek két része is megjelent idén.

Az elsőről így ír @PTJulia: "Kedves könyv, amely egy nagymama és unokája közös meséléséből ered. Rendkívül kreatívak mindketten, ebből ered a cím is: a Nagy Büdös Semmi és a Kis Büdös Semmi alakot öltenek az unoka vágyának megfelelően (pacsi a gyereknek a kitartásért!). A történetek mindegyik egy-egy tanulsággal szolgál, amit a szerző a végén le is ír: kedves, egyszerű tanulságok, hiszen ez a könyv elsősorban az unokáknak szól. Minden kisgyerek élvezheti, s tanulhat belőle, általa."


Bár ezt nem esti meseként olvastam, de fontosnak tartom, hogy valamit ajánljak nagyobbaknak is. Czernák Eszter Kedves Apu! könyvéről mindent elárul az alcím: Egy mozaikcsalád mindennapjai. Manapság egyre gyakoribb ez a jelenség, így megkerülhetetlen témának érzem.

@Rózsabogár78 ajánlása: "Egy mozaikcsalád mozgalmas élete elképesztő mennyiségű gyerekkel, akik kellőképpen különböznek egymástól ahhoz, hogy még jó is kisülhessen belőle. Egy ilyen könyv azért is jó, mert azok, akik ilyen helyzetben élnek, és nyilván sokan vannak így, talán erőt meríthetnek belőle, és szembesülhetnek vele, hogy ez jó is lehet, és ha kellően nyitottak és toleránsak egymással, talán sikerülhet is valamilyen élhető családi életet kihozni a helyzetből. Persze ez egy elég ideális szituáció, egy iszonyú jó fej új apukával, de akkor is."


Remélem, sikerült felkelteni az érdeklődést az említett könyvek iránt. Bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom, érdeme kézbe venni őket! Holnap pedig végre fény derül a TOP10-es listára is, melynek összeállítása ezúttal is kihívás volt, mivel 2020-ban is sok-sok nagyon jó mese jelent meg szerencsére.


Karcgazda: @gab001

69 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page