top of page
Keresés

Líra 2024 – Tízes lista

Ahogy az már lenni szokott, a zsűritagok sokféle ízléséből, értékeléséből ismét egy sokszínű lista állt elő, amellyel összességében elégedettek lehetünk. Bár a végeredmény mindig szigorúan a pontozás alapján áll elő, mindig örülök, ha új hangokat is sikerül az érdeklődés középpontjába állítanunk. Talán érzékelteti a feladat méretét, hogy a zsűritagok száma megegyezik az alábbi lista elemszámával. A statisztikák kedvelőinek pedig elmondható, hogy kiadók szerinti bontásban a Kalligram négy, a Magvető három, a Scolar kettő, a Prae pedig egy kiadvánnyal képviselteti magát a legjobb tíz között.




Áfra János hat év után jelentkezett újabb kötettel. A közel 150 oldalas Omlás a szerző eddigi legterjedelmesebb műve, mely az életmű egyfajta szintézisének is tekinthető. Fő témái a pusztulás, a széthullás, a háború, az Isten, a nyelv, az individuum és a közösség viszonya.

Áfra János minden önálló verseskötetét elolvastam, ha jól kutakodtam utánuk. Ebben egy már kiforrott költővel találkozhattam, kiegyensúlyozottan erős versekkel. (@JPityu)

Nem adja könnyen magát. Elönt a szóáradat, árad és omlik a sok jelentés és a köztük lévő kapcsolatok, betemet a szótenger. Vagy épp kívül maradok. (@deaxx)


A semmiből sarjadt magban

körömnyi vénember ült,

dörzsölgette fáradt szemét,

mint aki éppen ébredezik.

Ahogy tágra nyitotta, ezer-

felé fényözön áradt szét,

hátáról feltört héj esett le,

és már ragyogott is a pislákoló ég.




András László és Babiczky Tibor közös kötete, a Hajótörés szélcsendben a tavalyi évben a Merítés-díj líra kategóriájában a legjobb tíz közé jutott. Most külön-külön, de a kavafiszi hagyományt folytatva, ismét velünk vannak a Vad vidék és az A tengerről című kötetekkel.

Nem hiszem, hogy különösebben túloznék azzal a kijelentéssel, miszerint az András László és Babiczky Tibor által, alkalomadtán párban elkövetett tevékenység – melybe az előbbitől 2023-ban megjelent Vad vidék is vastagon beletartozik – nemes egyszerűséggel a hazai kortárs költészet csúcsteljesítménye összefoglalóval írható le a lehető legpontosabban. Az egymás után következő rövidebb-hosszabb versek témaválasztás, verstechnika, szerkesztettség és érzelmi hatás szempontjából is egy olyan megmagyarázhatatlanul tökéletes, megbonthatatlan egységet alkotnak, ami a kézbevételtől számított legrövidebb belátható időn belül robban, olvasóját megbabonázza, a katonásan pattogó, avagy háborgó tengerként hömpölygő sorok mellé láncolja. (@Cukormalac)


Barbárok

Amikor Héraklész Galliába

látogatott, véget vetett az oda-

valósiak barbár szokásának,

mely szerint az idegeneket meg-

ölték, s ezt úgy érte el, hogy végzett

a helybeliekkel.


Babiczky pontosan ugyanazt folytatja, amit már a 2021-es Szapphó–paradigma című kötetében elkezdett: antik hangok, antik gondolatok, antik versek felidézését és átültetését a mába, amolyan magyar Konsztantinosz Kavafisz módjára. És ahogy a világhírű görög elődje száz éve, úgy a magyar költő is képes bebizonyítani, hogy ezek az ókori formák, gondolatok és nézőpontok éppolyan érvényesek ma is, mint két és fél ezer évvel ezelőtt. (@giggs85)


Negyvenkét évet átaludtam,

és eltűntek mind az álmaim,

s hogy ébredni kell, néha tudtam.

Most Velence csipkés tornyain

hasad szét vászonként az éjjel:

roncsolt festmény a szürke fényben.




Kali Ágnes elsőbálozó a Merítés-díj zsűrizésében. Az 1996-ban született költőnek a 21 verset tartalmazó Megvakult angyalok a második kötete. A mitológiai nőalakokat is megidéző könyv többek között a nők alárendeltségével, a nők elleni erőszakkal és a trauma feldolgozásával foglalkozik.

Nyers. A szó minden pozitív, és negatív értelmében. (@lzoltán)

Olyan kiváló, impulzív képekkel teli és gördülékeny szövegezésű verseket kaptam, amik valódi meglepetésként szolgáltak. Üdítő volt a témák sokszínűsége, az általam még mindig kedvelt klasszikus versformák és otthonos ritmusok mellett modernebb megoldások használata is. Mindeközben a narráció változatos megnyilvánulásokon keresztül sugározta egy magabiztos és költői öntudatával tisztában lévő nő képét. (@Cukormalac)


Két mondat között

Már tényleg csak azt az egyet bánom

hogy nem hagytalak hátra a müezzinek távolodó

hangjával,

tátongsz két leírt mondat között,

én meg azóta is nyitva várlak

és ha érted ne értsd rosszul,

nem akarok belesétálni az életedbe,

és azt sem akarom, hogy te az enyémbe sétálj,

valami lehetetlen közös hibát akarok,

ami kétszemélyes,

amiben senki másnak és semmi másnak nincs helye.




Kállay Eszter Vérehulló fecskefű címmel megjelent második kötetében a várandóssághoz és az anyasághoz kapcsolódó ellentmondásos elvárásokat és érzéseket járja körbe, az anyaságon keresztül pedig a nők társadalmi helyzetéről is beszél.

Kállay Eszter kötetében a babavárástól a kisgyermekes szülő-létig olvashatjuk egy anya nézőpontját. Tetszett a kötet, fontos témáról szól, rendesen arcul tudja csapni az embert. Egyes sorok és gondolatok úgy megérintettek, szinte bele lehet fulladni… (@deaxx)

Mindenkinek merem ajánlani, aki valami újszerű költői tér-élményre vágyik és nem retten meg attól, ha az olvasottak – merész húzással – a lelke mélyére ásnak, ne adj' Isten kapcsolódni is tud hozzájuk. Egy szerzőnek talán ez a legjobb visszacsatolás részünkről. (@Cukormalac)




Az 1999-ben született pszichológus hallgató, Kellerwessel Klaus a legfiatalabb alkotó a listánkon. A Magvető gondozásában megjelent Hátam mögött a hulló porcelán a második kötete.

Nekem már megvan 2023 lírakötete. (@Véda)

Nem csak a húszéveseké a líra világa, de elsősorban ez a generáció reprezentálódik tökéletesen a fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselőjének debütáló kötetében. Úgyhogy ha kíváncsi az olvasó – legyen akár kortársunk, vagy példának okáért egy költészet iránt érdeklődő harmincas pizzafutár, negyvenes könyvelő, ötvenes postás –, hogy milyen gondolatokkal van tele egy ‘99-es születésű, nehezen megértett értelmiségi (vagy valami hasonló) állandóan zsongó feje, bátran lapozzon bele az Időmérték sorozat legújabb részébe. Jó lesz. (@Cukormalac)


Tetemre hívás

A madár halott. És mi öltük meg.

A madár meghalt, a lovak kiröpültek.

Láttam a boldogságot én, és nem láttam semmit.

Szabadság, szerelem. Mint kenyérnek a test.

Lila dalra kelt egy nyak.

Országomat egy államért! A ló én vagyok.

Hass, alkoss, felkötnek. Ágyban, párnák közt gyarapíts.

Szabadság, szerelem. És mi öltük meg.

Csak az a madár, csak azt tudnám feledni!_

Vagyok, tehát vagyok.

Ami nem öl meg, megöl.

Jót s jól. Ebben.

A többi néma csend.




Mechiat Zina az egyetlen elsőkönyves szerző az idei listán. Az Álomból föl, vidékre le című kötet fülszövegét Terék Anna írta, aki 2021-ben elnyerte a Merítés-díj líra kategóriájának közönségdíját.

A kötet már az első egy-két verssel megragadja a figyelmet. Őszinte hanggal, néhol meglepő képekkel dolgozik. (@deaxx)


Üvöltesz az ereimben, és én nem akarlak kiengedni.

Aztán amikor elérsz a halántékomig, le kell ülnöm,

be kell csuknom a szemem, és elképzelnem,

hogy csak egy madár vagy, amelyik a fejembe költözött,

és valójában nem toporzékolsz,

hanem csak simogatsz a szárnyaiddal:

belülről suhogtatod ketreced falait.




Pál Sándor Attila 2018-ban már felkerült a tíz legjobb líra kötet listájára a Düvő című művel. További érdekesség, hogy 2023-ban elnyerte a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat, melynek jelöltjei között listánkról Kali Ágnes, Kellerwessel Klaus és Mechiat Zina is szerepelt. Ez alkalomból Parti Nagy Lajos ekképpen laudálta a Daloskönyv című kötetet: „Anyaga bőséges, érdeklődése szétágazó, versbeszéde teherbíró, az elbeszélőt, ha tetszik a lírai ént, sőt éneket biztonságosan elhordozza.”


Hihetetlenül sokszínűnek, összetettnek, nem különben igazán mélynek és komolynak tartom, miközben észrevehetően ugyanúgy benne van az a huncut játékosság, ami az előzőkben is oldotta a stílus, valamint a verstechnikai eszközök keltette lírai feszültséget.

PSA a szememben továbbra is egy megfontolt, tudatos költő, aki pontos arányérzékének köszönhetően tudja, meddig lehet elmenni egy kortárs versben. Be is tartja a határokat, de mintha ez a könyv sokkal mélyebben merített volna a világából, ahol megvan a maga helye a szintetizátoros mulatós zenének meg a ‘60-as évekbeli bosszúállós képregényeknek is. (@Cukormalac)


A századelő egy szeptemberi estéjén,

valahol az Alföldön,

egy tatarozatlan tornacsarnokból

egy próba szünetében,

izzadtan, bedurrant vádlikkal

kisétálni az árnyas iskolaudvarra,

megmeritkezni a dohányfüstben.




Szendrői Csaba 2020-ban Mintha muszáj lenne című kötetével már szerepelt a tízes listán. Szendrői az Elefánt zenekar énekes-szövegírója. A Scolar Kiadónál megjelent, Féyn című kötetéhez Schwarcz Ádám alias Beton.Hofi írt előszót.

Játszani jó. Játszani a betűkkel, a szavakkal, a gondolatokkal, az értelemmel, az értelmezéssel. Játszani az élettel, a halállal, a múlttal, a jövővel, a szabályokkal. Bábel maradékos tornya. (@lzoltán)

Nemt'om, mit művel ez az ember, de én még mindig nagyonnagyon szeretem, amit csinál. (@JPityu)


BENDŐ

Ma sem vagy itt,

de azért megfőztem

a kedvenc ételed, hogy

miután megeszem, majd

legyen valami, amit

szeretsz bennem.




A Magvető kiadó főszerkesztőjeként Turi Tímea több szálon is kötődik a Merítés-díj jelöltjeihez. Kellerwessel Klaus és Pál Sándor Attila közös könyvbemutatóját ő moderálta. Negyedik verseskötete, az Egyszerre egy beszéljen a Prae gondozásában jelent meg. A könyvben hangsúlyosan megjelennek a figyelem, önvizsgálat, vallásos gyakorlat témái.

Női nézőpont, női szerepek, (ön)kritika, férfi-nő kapcsolatok, a lélek rezdülései. Megidéződnek az Odüsszeia és a Biblia sorai, a mai modern világunk, minden kicsit más megvilágításban.Itt-ott már-már provokáló szöveg, máshol egészen szikár, élvezem a rímeket, megfognak a sorok, értem, átérzem őket. Szeretem, mikor egy költő bírja a nyelvet, és nem lesz csomós a rím, a gondolat, a párhuzamok. (@deaxx)


Találkozás egy fiatal lánnyal

Ha találkoznánk, nem kérhetne számon semmit.

Nekem mégis volna pár tanácsom: csinálja máshogy!

Tanuljon meg időben vezetni és úszni,

korán kelni és kiadást vezetni.

Tanulja meg használni a testét,

egyáltalán: tanulja meg, hogy a teste ő.

Tanuljon meg hibázni. És ne írjon naplót.

Ne húzza el a kezét. Üljön fel a buszra.

Ne hordjon kéket barnával, vagy legalább

figyeljen az árnyalatokra.

Legyen óvatos a neonszínekkel.

Veszítse el a szüzességét korán,

legyen szerelmes később.

És ne csináljon mindent feladatszerűen!

Ha elrontja, az árát én fogom megfizetni.



Még egyszer tehát a 2023-as legjobb tíz, betűrendben:

Áfra János: Omlás

András László: Vad vidék

Babiczky Tibor: A tengerről

Kali Ágnes: Megvakult angyalok

Kállay Eszter: Vérehulló fecskefű

Kellerwessel Klaus: Hátam mögött a hulló porcelán

Mechiat Zina: Álomból föl, vidékre le

Pál Sándor Attila: Daloskönyv

Szendrői Csaba: Féyn

Turi Tímea: Egyszerre egy beszéljen


A zsűri tagjai voltak ebben a szezonban: @Cukormalac, @deaxx, @Giber_Tarabó_Zsófi, @JPityu, @lencsemate, @Littlewood, @lzoltán, @LuPuS_007, @Véda, @virezma


Hogy ki lesz a győztes, az augusztus 31-én derül ki.

Idén is lesz közönségdíj, ti is szavazhattok az általatok legjobbnak tartott könyvre. Szavazni a következő linken tudtok: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2024-lira-kozonsegszavazas, méghozzá augusztus 25-ig.

Persze nem csak a legjobb tízet, válogassatok a teljes termésből, erre segítségetekre lehet ez a lista: https://moly.hu/listak/2023-magyar-verseskonyvei.


Karcgazda: @virezma

102 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page