top of page
Keresés

Az évtized könyve – a közönség szavazatai alapján

Frissítve: 2022. aug. 22.




#azévtizedkönyve szavazásra beküldött 91 lista alapján végül 31 ponttal első helyen végzett

Dragomán György: Máglya című, 2014-ben megjelent regénye. A könyv elnyerte a Merítés-díj közönségdíját.


„A Máglya cselekménye két fő szálon bonyolódik. Egyrészt itt van a mágikus vonal: Emma, a 13 éves intézetis lány nagymamájához kerül, aki (…) meglehetősen boszorkánygyanús – igaz, varázslati palettájának túlnyomó részét az úgynevezett háztartási mágia adja, úgymint: hogyan főzzünk még finomabb diólikőrt meg szilvalekvárt. Ez a szál a beavatás-regények klasszikus sémáját követi: a fiatal tanonc hányattatásai, miközben egyre többet ért meg a mester titkaiból. A másik vonal a történelmi rész. Dragomán könyve egy meg nem nevezett, de Erdéllyel azonosítható környezetben játszódik, kevés idővel a diktatúra bukása után, az ilyen-olyan demokráciába való átmenet rögös útján. Ebben a közegben a szereplők piszkos kis titkai hangsúlyosak: mit tettek, mit nem tettek a megelőző rendszerekben, és mennyire hajlandóak hurcolni ezeket a terheket. A két elemet a kiválóan megválasztott cím köti össze: a máglya képe egyrészt a boszorkánylét bizonyos kockázataira hívja fel a figyelmet, ugyanakkor utal arra a tűzre is, amit az első fejezetek egyikében az árvaház lakói gyújtanak a diktátor-tábornok rekvizítumaiból, amint annak bukásáról értesülnek. A történet legmélyebb, legelgondolkodtatóbb szintjét ez az elem adja: az új világ félelemből, dühből és számításból megsemmisít mindent, ami a múlttal köti össze, ám mégis, ebben a megsemmisített múltban történt vétkek alapján akar erkölcsileg megítélni másokat – spiclinek, szekusnak bélyegezve azt, akit el akar intézni.” (@Kuszma)


„Hatalmas háttéranyaga lehetett ennek a narratívának, nagyon tömör a történet, mintha tényleg csak azt mutatná meg az író az elbeszélői történeteiből, ami kötelezően kell a könyv felépüléséhez. Nincsenek üresjáratok, jól lekerekített egész ez a szerkezet, pedig szinte végtelen lehetőségek adódnak az elbeszélés variálására, mellékszálakra, kifejtésekre. Meg se merném saccolni, hány változatból fejlődött ki végül ez az egy.” (@ddani)


„… a magyar irodalomnak nagyon nagy szüksége volt erre a könyvre (és még sok ilyenre). Korszakváltás történik, mert: Komoly, de nem nyomasztóan. Önvizsgáló, de nem önmarcangolóan. Igaz, de nem banálisan. Őszinte, de nem tolakodóan. Megható, de nem számítóan. Tanulságos, de nem szájbarágósan. Józan és elbűvölő egyszerre, de se nem földhözragadtan, se nem szédítően.” (@balagesh)



A moly.hu-n találtok egy listát a legjobb 88 könyvvel.

A korábbi karcok a közönség szerint legjobb könyvekről: 2-11. helyezettek és 12-23. helyezettek.


Valamint kisorsoltuk a nyereményjáték győzteseit is, akik egy-egy könyvvel lettek gazdagabbak.

Találtok még egy karcot is mindenféle érdekességgel, pl. hogy melyik író került fel a legtöbb könyvvel a listára, ki kapta a legtöbb szavazatot, melyik év volt a legerősebb, és a korábbi Merítés-díj közönség díjasok most hogy szerepeltek.


92 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page