top of page
Keresés

Ifjúsági irodalom 2021 - A kimaradók I.

Frissítve: 2021. jún. 4.

Már csak egyetlen kategória nem hirdetett TOP10-es listát, de hamarosan erre is sor kerül. Addig is az ifjúsági irodalom első tíz helyezéséről lecsúszott kötetekből válogatva ajánlok nektek hatot.


Ezeknek a zsűri által adott összpontszáma ugyan nem tette lehetővé, hogy az élbolyban végezzenek, mégis fontos és jó könyvek, érdemes velük (is) megismerkedni. A kimaradt könyvek első ajánló karcában igyekszem olyan regényekre felhívni a figyelmeteket, amik inkább a fiatalabbak érdeklődését vonhatja magára.

Szabó Borbála: A János vitéz-kód című regénye egy különleges fantasy, a Pagony Kiadó _Abszolút könyvek_ sorozatának egyik 2020-as kötete. János vitéz történetének mai feldolgozásáról-átdolgozásáról így írt @meseanyu:

"Nálam ez a regény az idei ifjúsági zsűrizés egyik legnagyobb élménye. Rendkívül szórakoztató, pörgős, vicces, újszerű és izgalmas, abszolút modern a nyelvezete, stílusa, és remekül bemutatja napjaink világát minden fonákságával együtt, ugyanakkor közel hozza az olvasóhoz a János vitéz világát is, egyszerűen kedvet csinál az olvasáshoz. Tényleg el tudom képzelni, hogy azok a gyerekek is szívesen olvassák, akik egyébként nem rajongói az irodalomnak. Jó lenne, ha lenne folytatás, ahogy a könyv végén sejteti a szerző, szívesen olvasnék az Egri csillagokról is ebben a feldolgozásban."

Többek között az ilyen és ehhez hasonló szövegek miatt jó ez a regény:

"– Bertikém, te pont most mész vécére? – kérdezte Niki néni, az osztályfőnök és egyben matektanár. – Az eredményhirdetés kellős közepén? – Persze, mert ilyenkor nincs ott senki, enyém az egész vécé – mondta elégedetten."

Mészöly Ágnes: A királyné violája című regényével az időutazás szerelmeseinek igényeit elégíti ki a Pagony Kiadó, hiszen a reneszánsz Magyarországra, Mátyás király korába „repül” vissza a három kamasz, Martin, Betti és Kende, hogy ott – több más történés mellett – Mátyás király törvénytelen fiával, Corvin Jánossal is összebarátkozzanak. Így ajánlja a könyvet @Habók:

"Istenem, hányszor képzeltem el gyerekként, hogy valami időutazós módon eljutok különböző korokba, és ott kikkel találkozhatnék, kikkel beszélgethetnék, mit csinálhatnék! Hát most megtehettem. A három gyerek egyik kedvenc helyemre és időmbe, Mátyás udvarába jut (- és jobban feltalálják magukat, mint nekem sikerült volna…) Barátokat is találnak, ellenséget is szereznek, mert persze mindenfélébe beleártják magukat, egyszóval remek kalandregényt olvashatunk. Jó korrajzzal, kellemes humorral, kicsit régies beszéddel és éppcsakhogy románccal."

@Chöpp a reggeli közlekedési problémákra hívta fel a figyelmet a regényből vett idézetével:

"A vár alatti utcákon szokás szerint tülekedtek az autók: a legtöbb család úgy gondolta, hogy egy törődő szülő kocsival fuvarozza reggelente a gyerekét, még akkor is, ha gyalog feleannyi idő lenne odaérni."

Én még abszolút :-) nem unom a Pagony Kiadót, ezért jön még egy könyvük, mégpedig Wéber Anikó: Az ellenállók vezére című regénye. :-) A főhőst és társát most a kiegyezés időszakába repíti az ősöreg fa, és „miközben helyzetük összekovácsolja őket, találkoznak Deákkal, Erzsébet királynővel, megvitatják Kossuth híres levelét és végignézik Ferenc József koronázását.” @CsakSimánDorka véleménye a történetről:

"Ez volt az első az Abszolút Töri regények közül, de engem megvett magának :) Ha most lennék annyi idős, amikor ezt töriből tanulják az emberek, akkor szerintem sokkal jobban érdekelt volna a kiegyezés. A történet pörgős, van benne időutazás, rejtély, két olyan karakter, akiket csak kedveli lehet :) Szerintem ettől több nem is kell egy remek ifjúsági regényhez!"

Somfai Anna első regénye, a Barátságháló 2019-ben jelent meg; és csak egy évet kellett várni a folytatásra. A titkok terme hasonlóan kalandos, mint az első kötet, bár teljesen más helyszínen játszódik. Az izgalom azonban itt sem kevesebb. @Molymacska értékelése a regényről:

"Az első kötet után úgy gondoltam, folytatom a másodikkal, és bevallom őszintén, nagyon furcsa volt számomra, hiszen az első kötetet egyfajta bevezetőnek építette le. Ebben a kötetben két szálon folyik a történet: az egyikben Fülöp találkozik számítógépes vírusokkal, akik mindent tönkretesznek, a gazdaságon keresztül a személyes életét is. Másik oldalon ott van Lencsi, aki új barátnőt szerez, majd pedig iskolai kirándulás alatt furcsa dolgok történnek vele. és kicsit jobban, testközelből megismerheti a maja kultúrát. Aztán a szálak találkoznak, és meglátjuk, sikerül e mindent megtenni a világ megmenteséért. Fülöp szála számomra azért érdekes, mert felhozza a mindennapi életünk valódi problémáját: mennyire kötődünk a számítógépekhez. Valójában nem csak erre irányítja a figyelmünket, hanem arra is, hogy hogyan használjuk a közösségi médiát, milyen szabályok vannak, és ha rosszul használod, akkor nézd meg, akár ez is történhet… Izgalmas téma, amit szerintem egyáltalán nem didaktusan tudott a szerző nagyon jól megjeleníteni (ezeket a részeket simán egy etikaórán is használnám). Másrészről ott van Lencsi szála, ami kalandos kaland. Ketten indulnak el, de hamarosan sok-sok ember csapódik hozzájuk, és átveszik picit a klasszikus kalandregények stílusát. Egzotikus helyszínen felfedezők, miközben megküzdenek a gonosszal, és hű társaik oldalán (és van benne macska is). Ez a rész is jó, tetszett, bár én alapvetően nem szeretem ezt a stílust, de ettől még nagyon jól volt megírva. Ami szerintem a sorozatban különleges, hogy nagyon jól mutatja be a barátságok kialakulását és gondozását, illetve a közösség erejét. Nagyon jó volt, hogy láthatjuk a misztikus szálakon keresztül a kapcsolódási pontokat, és azt is, hogy önmagában a közösségnek milyen nagy ereje lehet, és mennyi mindenre képes. Alapvetően kellemes olvasmány, mindenképpen fontos témákkal, izgalmas koncepcióval. Csak ajánlani tudom felsős korosztálynak."

"Míg meg nem próbálod, nem tudhatod, mire vagy képes." - idézi @Chöpp

Sokan ismeritek már Szandra és a csajok történetét. Balázsy Panna a sorozat negyedik kötetében, a Csokiszufléban a pandémia okozta problémákat, nehezebb élethelyzeteket dolgozza fel élvezetes, sokszor humoros formában. @PTJulia értékelése a regényről:

"A sorozat igencsak aktuális darabja a tavaszi karantén idején játszódik. Nyilván majd ez aktuálitását veszti (remélem, hamar), de jelenleg akkor is jó erről olvasni. És később is szerintem hasznos lesz majd, ha vissza akarunk tekinteni erre az időszakra, vagy megmutatni azoknak, akik erre annyira nem emlékeztek. Szóval ez a kötet nemcsak egy szimpla ifjúsági szösszenet, hanem kordokumentum is egyben. :-) Tehát tavasz, karantén, digitális oktatás. Mindent, de tényleg mindent tartalmaz, amit átéltünk, és amit részben még most is átélünk. Talán ezért olyan jó olvasni. A szöveg megszokottan szandrás, amolyan semmi extra tininapló, de ennek a sorozatnak ez adja a báját. Az aktuális nevelő célzatú elemek pedig most a koronavírushoz kapcsolódnak (maszk, fertőtlenítés stb, úgyis tudjátok). Mindezek miatt érezhetjük magunkat olyan közel ehhez a történethez. A végén azért a nyár és a korlátozott, de szabadság is megjelenik, amire szükség is van/volt."


"Érdekes, hogy a sajttortafagyi felé közeledés közben soha nem jut eszembe hasizmom állapota, még az sem zavar, ha fagyievés után egy picit kilóg a pocakom a nadrágomból." - idézi @Habók,

Kertész Erzsi Panthera-sorozata valószínűleg sokak kedvence, és többek szeme felcsillant tavaly, amikor megjelent a negyedik kötet. A jégmadár útja a megszokott pergő cselekménnyel és izgalmakkal várja az olvasókat. @kratas értékelése:

"Örülök, hogy ez a rész nem a Pantherán zajlott, de a korábban megismert szereplők így is szerepet kaptak benne. Ki nagyobbat, ki kisebbet, de volt Rozi néni, Kismukk, Jávorka és Aura :) Ander és a hercegnő története és kalandjai izgalmasak voltak, a havonjárók népe pedig érdekes. És mint mindig, úgy most is: várom a következő részt :)))"

Az ajánlók sora folytatódik, tehát figyeljétek a zónát és a blogot.

Karcgazda: @csgabi




82 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page