top of page
Keresés

Ifjúsági irodalom 2021 - A kimaradók III.

Frissítve: 2021. jún. 5.

Már csak egy napot kell várnotok és hamarosan kiderül, hogy mely könyvek kerültek be a TOP10 listára. Addig is az ifjúsági irodalom első tíz helyezéséről lecsúszott kötetekből válogatva ajánlok nektek ötöt.

Ezek azok a könyvek, melyeket sokan szerettünk, de kevesebb pontszámot kaptak. Olyan szerzők művei, amelyeket örömmel ajánlunk olvasásra, hiszen rendkívül szórakoztatóak. Nézzük is ezeket!



Bakay Dóra: Zsófi nyomoz című regénye egy kedves és izgalmas ifjúsági krimi, ahol két testvér nyomozni kezd egy eltűnt fóliáns ügyében. Erről így írt @kratas:

„Aranyos történet, szerethető főhősökkel, nyomozással, kedves mellékszereplőkkel és oktató jelleggel. Tetszett, szeretnék még olvasni Daniról és Zsófiról, de Mici néni előélete is érdekelne."

Ráadásul olyan jó tanácsokkal is ellát, amitől tényleg jobban érezzük magunkat:

Muszáj valami rendet tartani, ha az embernek több ezer könyve van, különben soha nem talál meg semmit. @Noémi_Zsófi_Tóvári

Balássy Fanni: Hol is kezdjem című regénye egy ízig-vérig ifjúsági regény, ahol bizony bármi megtörténhet. A kötet egy fiatal lány szemszögéből mutatja be a középiskola első évét. A leányka csetlései és botlásai sok vidám pillanatot okoznak, melynek következtében rendkívül sokrétűvé válik a történet. Így ajánlja a könyvet @meseanyu:

Ez irtó cuki volt! Vicces, helyes, romantikus, izgalmas, csupa jót tudok csak mondani. Kitűnően szórakoztam."

@Oláh_Zita szerint:

Balássy Fanni világa közel áll az enyémhez, épp ezért nagyon jó volt olvasni ezt a regényt, amiben úgy jelenik meg a tinédzser élet mindennapi gondja, hogy kellő arányban van humorral, (ön)iróniával, társadalomkritikával és útmutatással vegyítve. Útmutatás alatt elsősorban zenei, könyves és filmes iránymutatást értek, mert sok mindent előfordul a regényben, Montgomery Ann Shirley-jétől kezdve a Beatles-n át a Szívek Szállodájáig. És ezek csak az én kedvenceim, amikre felfigyeltem és meg is jegyeztem. A társadalomkritika pedig főleg arra mutat rá helyesen, hogy milyen irreális elvárásokat mutat nekünk a média a „légy tökéletes” kampányával, és ez nemcsak tinédzsereknek, hanem felnőtt embereknek is komoly problémákat okozhat. Épp ezért mindenkinek jó szívvel ajánlom a regényt, mert nemcsak szórakoztató, hanem sok érdekes és hasznos információval szolgál. No és nem utolsósorban érdemes megemlíteni azt is, hogy a szerelem legtöbbször nem romantikus film forgatókönyve szerint robog be az életünkbe neon feliratokkal, hanem egy lassabb folyamat során, csetlő-botló módon, csendesen és emberien, ahogyan itt is."

@Nikolett0907 egy szerelemi hasonlatra hívja fel a figyelmet a regényből vett idézetével:

(…) egy regényben azt olvastam egyszer, hogy szerelmesnek lenni olyan, mintha ezer pillangó repdesne a gyomrunkban. Aki nyelt már le káposztáslepkét biciklizés közben, az nem lát ebben semmi romantikát."

Maradjunk még egy kicsit az iskolai közegben, mert Heniko Sakka: Édes tini élet című regénye is egy hasonlóan humoros és érdekes történet. Két testvér suli váltásáról, egy focicsapatról és menő fiúkról és lányokról mesél az írónő nekünk. Tipikus gimnazista történet, tele tini harcokkal, szerelemmel és természetesen sporttal. @Chöpp így vélekedik róla:

Alapvetően minden nagy barátném nagyszájú, megmondom csajszi volt, mint Rietta, a főhős. Vele nincs is gondom. Csupán Devonnak kellene jócskán jellemfejlődésen átmennie, mert ő bizony egy fikarcnyit sem szimpatikus a jelen felállásban. Várom a folytatást, hogyan alakul főhőseink belső lelki élete és milyen konfliktusokon mennek még keresztül a nagy futball csatározások közepette. Mert alapvetően egy élvezetes olvasmány volt, melynek a világához szívesen tértem vissza esténként."

Én nagyon szeretem a népmese-adaptációkat és szerencsére mások is így vannak vele, ezért nagy örömmel olvastuk Basa Katalin: A névtelen királynő című könyvét, melyben Tündér Ilona és Árgyélus királyfi története lett átdolgozva egy csodálatos és különleges mesévé. @Chöpp véleménye a történetről:

„Kellett egy kis idő, mire összeszedtem magam, hogy értékelést írjak. Először is: Hála a Magasságosnak (és az írónőnek), hogy a tündérek olyanok, amilyenek, mert éppen ilyennek szeretem őket. Épp olyanok ők, mint az angyalok: gyönyörűek és félelmetesek, akár a megszelídíthetetlen természet (eső és vihar, szellő és hurrikán, csermely és pusztító ár). Ne keresztezd az útjukat, vagy A Hetedik Te magad légy! Talán gyermekkoromban voltak csak naiv ifjonti illúzióim felőlük. De így jó. Így szeretem. A Tünde nép hatalmas, felséges és kiszámíthatatlan. Másodszor: A magyar mesevilág, Atyaég, de végtelen és varázslatos, és onnan hajt ki ez a csodairomány a gyökeréből! Világfából, Életfából kimosolygó gyönge kis hajtás. Remélem nő még, erősödik, terebélyesedik és Csodafává válik. Talán kőris lesz, mint Az a Régi. Vagy valami ágas-bogas Névtelen, tele az Ősök Szellemeivel és Mesetudó szelek simogatják majd, hogy hallja akinek füle van, és lássa, akinek szeme van, hogy milyen mély a meséknek kútja, tava, tündérvizei… Harmadszor: Csodálatosak az illusztrációk! Elképesztő egységet alkotnak a történettel!"

Fróna Zsófia: Fegyverek háza című alkotása egy igazán különleges fantasy, ahol a tizenhét éves Megaira feszegeti saját határait, hogy kiderítse mire hivatott igazán. Egy rejtélyes meghívást kap a Fegyverek Házába, ahol semmi sem az, aminek látszik. Vajon az a sorsa, hogy fegyverforgatóvá váljon és képes megállni a helyét?

@Noémi_Zsófi_Tóvári így vélekedik a könyvről:

Ajánlom. Ajánlom. Ajánlom! Szerintem maga történet és a Fegyverek Házának a világa egyszerűen remek! Nagyon jól fel van építve az elejétől a végéig. Pörgős, fordulatos, rejtélyes. Vannak sejtéseim a folytatással kapcsolatban, nagyon remélem, hogy igazam van benne. Megaira-t és társait nagyon megszerettem, élmény volt velük az első év a Fegyverek Házában. Szerintem nagyon színvonalas ifjúsági fantasy történet! Kíváncsian várom a folytatását!"


Holnap, pedig végre kiderül, hogy mely könyvek kerültek be a TOP10 listájára, tehát figyeljétek a zónát és a blogot.

Karcgazda: @Nikolett0907



218 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page