top of page
Keresés

Ifjúsági irodalom 2022 – Kimaradók I.

Nincs új a nap alatt – és mégis van -, mert idén is vérzik a szívünk az ifjúsági irodalom top 10-es listájából kimaradó csodálatos kötetekért, bár igaz, ami igaz, cserébe jobbnál jobb könyveket olvashattunk a 2021-es megjelenésekben.



73 megjelenésből top10-et választani bizony nem könnyű, sőt, mondhatnám évről évre egyre több és nehezebb lesz. Eme heroikus erőfeszítés közepette válogatjuk ki számotokra most a kieső írások közül szívünk csücskeit, mert érdemes velük megismerkedni a napi nyugalom és lelki béke, de az izgalmas és kalandokban bővelkedő olvasmányélmények érdekében egyaránt.


@ Cs_N_Kinga nagyon fontosnak tartja a regényt. Így ír róla értékelésében: „Ahogy az író szeretné is, ez nem egy cukormázas, habos-babos love story, hanem valóban az élet jön át a lapokon. Itt a jó nem győz, csak félig – meddig és a rossz nem nyeri el méltó büntetését. Amit számomra szörnyű volt olvasni, de sajnos elhiszem és tudom ez a mai valóság. Talán ez ami nem tetszett. De mindenképpen érdemes olvasni. Ajánlom a téma miatt mindenképp minél hamarabb főleg a lányoknak akár már 12- 13 éves kortól, hogy mire odaérnek, tudják milyen következményekkel járhat az, hogy nem feltétlenül az eszünkre, hanem a szívünkre hallgatunk. Hogy ami felkerül a netre azt többé senki le nem szedi. És hogy az is megbánthat és elárulhat minket, akiben bízunk és akit szeretünk. Ez az élet, tele veszéllyel.”

Fontos, nagyon nagy jelentőséggel bíró, hogy olvassák Bessenyei Gábor könyvét, és elgondolkozzanak a mondanivalóján minden felhorgadó harag és kényelmetlenség érzés ellenére. Hogy tudják, hová „álljanak”, hogyan reagáljanak egy áldozat szerepbe kényszerült emberrel kapcsolatban. Ez és a közösségi média szerepe különösen fontos a mai ifjúság életében. Tanuljuk meg önmagunkat és a saját érzéseinket kezelni, és cselekedni, ha elénk penderül hirtelen a meztelen valóság.

„Mert ha te is csak más szemén keresztül nézed magad, ha gyűlölöd magad, hogy várhatod el, hogy

más szeressen?”


Beleolvastam tavaly a Félutasok első kötetébe, és örömmel tapasztaltam, hogy Czire Hanga Debóra

jól ír. Nagyon tetszik a kamaszsággal kapcsolatos eszmefuttatása, miszerint: „A kamaszság nem életkor, hanem léthelyzet: az élet magasan izzó állapota. Félúton levés.” A regény teli van bölcs meglátásokkal és remekbeszabott konklúziókkal az élet mibenlétéről, amit egy fiatal író esetén kifejezetten örvendetes olvasni. „Néha az embernek a létezés is megterhelő, nemhogy az, ha még funkcionálnia is kell.”

Emellett nagyon rendben van a szereplők értékrendje, helyén vannak a kapcsolatok, érthető és élvezetes a nyelvezet, szerethetőek a kamaszok, ami lássuk be, nagy szám (!), lehet szurkolni a happy end ügyében, csupa-csupa szív és szeretet a történet, és alig-alig van benne idegesítő vagy irritáló mellékzönge.


Amellett, hogy de szeretnék, de szeretnék Fenyő D. György tanár úrnál a Radnótiban irodalmat tanulni, bizony többen is egyet értünk a zsűriből, hogy így érdemes verseket elemezni. @ Cs_N_Kinga is az író személyiségének kisugárzását említi: „Fenyő D. György, annyira érzelemdúsan ír, hogy átjön a versszeretete. Ezt nem tudom, hogy csinálta, de végig érezni azt, hogy mennyire szívügye ez az egész.”

@JPityu is szuperlatívuszokban szól a Tanár úrról (és a könyvecskéről természetesen): „Büszke gyerek lennék, ha Fenyő D. György tanított volna! Merthogy ez a könyv fantasztikus volt! Nagyon élvezetesen szakmázik, egy csomó mindent megértettem, amit gimnáziumi éveim alatt nem, holott a magyarórák voltak a kedvenceim. Minden diák kezébe ezt a könyvet!!” Nagyon reméljük, lesz folytatása!


Gimesi Dóra és Jeli Viktória nagyon klasszak! Pompázatosan oldották meg az újraalkotás nehéz feladatát. Minden bizonnyal az ifjú olvasóknak is ez lesz a véleménye. Élvezetes, vicces, kalandos, csodálatos történetek Shakespeare után szabadon – és végre női tollakból is. @Habók is sokkal szórakoztatóbbnak találta, mint a Lamb testvérek feldolgozását. @ Krlanyt @Ibanezt is, akárcsak jómagam, jobban megfogta a Makrancos Kata, mint a Rómeó és Júlia. @Ibanez írta a kötetről: „Nagyszerű ötletnek tartom, hogy ilyen klasszikusokat átültessenek mai, fiataloknak való formába, amely talán érthetőbb és ami fontosabb: élvezhetőbb és nem veszi el a kedvüket az olvasástól, hanem ellenkezőleg, talán arra sarkall, hogy az eredeti változatokhoz vagy a mű szerzőjének más művéhez később hozzákezdjenek. Nem múlt el az idő Shakespe re művei felett, de már eleve a „kötelező” jelleg ad egy taszítást az iskolásoknak, ha pedig az eredeti szöveget nézzük, hát, biztos nem sokan élvezik…”


„Úgy érezte magát a majdnem abszolút nulla fokban, a totális semmiben, mint egy párját vesztett zokni.” (@JPityu idézete)

És az első mondat, ami engem megragadott, és rögtön tudtam, hogy ezt a történetet én nagyon szeretni fogom: „Pedro nem szeretett élni. Nem mondta el senkinek, hogy nem szeret élni. Nem mondta senkinek, hogy azért ment fel a világűrbe, mert nem találja a helyét a Földön.” Keserédes ifjúsági történet arról, hogy nehéz szomorú emlékekkel élni, de lehetetlen emlékek nélkül. Mert azok nélkül az ember megszűnik ember lenni. Meg arról, hogy ez a világ nagyon rossz felé megy, de mindig van lehetőségünk a nehezebb utat választani és a megfelelő döntéseket meghozni. Meg arról is, hogy még az sem egyértelmű és biztos alapokon nyugvó, ami már elmúlt, mert Minden Örök Változásban van. Erről szól az élet. Egy űrhajós, egy neurológus professzor, egy fizikus, és egy kislány, kontra a teljes Föld bolygó elvesztett emlékei. Csak ajánlani tudom. Minden korosztálynak. @Kicsibogár így értékelte: „Abszurd és szerethető mese az emlékek és a szeretet fontosságáról.”


Nem adhatok neki öt csillagnál kevesebbet, mert gyerekkoromban ilyen könyvekért adtam volna oda minden játékomat és a cukros kenyerem felét is, amit Mamókám nyomott a kezünkbe játék közben. Nem utolsó sorban ilyeneket szerettem volna én is írni a gyerekeknek. Mert nagyon vicces,

elképesztően fordulatos, minden szereplője – kivéve Etelka nénit (Rang nadúr) – roppant szerethető; olyan kalandok sorának részesei lehetünk, amiket egy ifjonc is boldogan átélne (minden galaxisban)! Ráadásul az első oldalak kivételével egy pillanatig sem a Földön járunk. Én legalábbis boldog elszabadult lufiként lebegtem messzi, messzi galaxisokban és oltári jól szórakoztam! Laboda Kornél még sok ehhez hasonlót írhatna! Majd negyven évet fiatalodtam, miközben olvastam, és egyetlen pillanatra sem unatkoztam. Sőt! Teljesen magával ragadott. Azt kívántam, hogy Jó Sokáig tartson az élmény.

@Karatas így ír a regényről: „De egy nagyon izgalmas és eredeti meséhez volt szerencsém, kicsit Mézga Aladárra kalandjaira emlékeztetett az alap, de ez egy igazi mai mese. A Nadúr meg remélem elfogyasztja az üveg tartalmát! :)”


Idén Leiner Laura két könyve is a kiesők közé került. Hiába: a jó felhozatal átka! Részemről mindkét kötetet körömrágva olvastam az IOV II. trilógiájának befejező részeiként. A Szirtes csapat egyre összeszokottabb és legyőzhetetlenebb. Mind testileg, mind lelkileg. Megerősödve és a múlton túllépve tesznek minden emberileg megtehetőt a győzelemért. @Kartas írta, és @Meseanyu és az én maximális egyetértésemmel is találkozik: „Szép volt, Szirtes!” Kedvenc páros pedig: Fehér-Tahi.”


Amellett, hogy a zsűri tagjainak megnyerte a tetszését a rajongói kézikönyv kiegészítésekkel, tesztekkel, rajzokkal együtt, olvassátok ehelyt @csgabi remek méltatását: „Azt hiszem, ha valaki ezzel a könyvvel együtt veszi a kezébe A Pál utcai fiúkat, vagy ha a regény után van lehetősége ezt a kötetet elolvasni, feldolgozni, ez a kötelező olvasmány nem nyűg, hanem öröm és hosszú évekig meghatározó élmény lesz a számára. Ez egy – a teszteknek és kvízeknek köszönhetően – olyan interaktív kötet, ami egyrészt bemutatja a szereplőket, röviden összefoglalva a történetet is, de izgalmas és érdekes háttérinformációkat kapunk a korról, amiben a történet játszódik. Van itt akkori Budapest-térkép, szótár a korabeli kifejezések megértéséhez, olvashatunk a grundról és a Füvészkertről. Tetszett a korabeli lakhatásról szóló rész vagy éppen, amikor az akkori kor „fény”- és árnyoldalait mutatta be a kötet szerkesztője. De olvashatunk a regény felnőtt szereplőiről is, mint Nemecsek szabóról vagy az idősebb Gerébről, illetve arról, mennyire hiányoznak a nők ebből a regényből. Az informatív kötet a regény keletkezésének körülményeit, történetét is bemutatja, ahogyan a szerző életét is, és kapunk néhány fontosabb vagy éppen érdekesebb idézetet is a regényből.”


A Barátságháló 3. kötete ez a szép könyv, Nagyon izgalmas, talán a sorozat legizgalmasabb kötete volt a láthatatlan időrablóké. Tovább szövődött – és egy rövid időre sajnos meg is szakadt egy részen – a barátságháló, és tovább szőhették gonosz ármányaikat a sötétszürke gonoszok is, de szerencsére a kristályok és állatbarátok mellett új és hasznos segítők is kerültek. Somfai Anna képzeletvilága szépen göngyölíti a fiatalok számára a történetet; nagyon szerettem volna ifjonc molyként! @Noémi_Zsófi_Tóvári szerint: „Az írónő stílusa nagyon jó, remekül írja le az eseményeket, helyszíneket. Olvasás közben nagyon könnyen el lehet merülni a történet világában.”


A 2021-es ifjúsági irodalom listáját itt találjátok.


Karcgazda: @Chöpp

124 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page